Küüditatute mälestamine võib toimuda võidusamba asemel mujal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Peeter Langovits

Vabadussõja võidusamba juures järgmiseks esmaspäevaks kavandatud juuniküüditamise ohvrite mälestusüritus võib toimuda monumendil ilmnenud probleemide tõttu mõnes muus asukohas.

Tänavu on kavas korraldada juuniküüditamise 69. aastapäeva mälestusüritus Vabadussõja võidusamba juures, kuid monumendi nurgaliistu ärakukkumimise tõttu jääb samba ümbrus inimestele suletuks vähemalt järgmise nädala esmaspäevani.

Välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha ütles BNS-ile, et mälestusürituse korraldajatel on olemas plaan B juhuks, kui Vabadussõja võidusamba juures tseremooniat läbi viia ei saa.

«Samas võib tseremoonia teisest toimumispaigast rääkida siis, kui on selge, et võidusamba juures seda teha ei saa,» lausus Luha.

Esmaspäeval kontrollisid Tallinna tehnikaülikooli eksperdid võidusamba seisukorda ning viivad läbi monumendi seisukorda hindava ekspertiisi. Nurgaliist kukkus võidusamba küljest ära eelmisel laupäeval, keegi õnnetuses vigastada ei saanud. Tallinna munitsipaalpolitsei pani laupäeval samba ümber piirdeaia, mis jääb sinna vähemalt järgmise nädala esmaspäevani.

Varem on juuniküüditamise mälestusüritus toimunud Harju mäel Linda monumendi juures, mis asub Vabadussõja võidusambast sajakonna meetri kaugusel. Tseremoonial on igal aastal osalenud president, riigikogu esimees, peaminister ja välisriikide suursaadikud.

Nõukogude okupatsioonivõim küüditas 1941. aasta 14. juunil Eestist Siberisse üle 10 000 inimese. Neist hukkus külma, üle jõu käiva töö, nälja ja haiguste tõttu või lasti maha umbes 6000, sealhulgas peaaegu kõik 3500 otse vangilaagritesse saadetud meest. Kirovi ja Novosibirski oblastisse asumisele saadetud naistest ja lastest hukkus ligi pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles