National Geographic hakkab oma kaartidel Krimmi Venemaa osana kujutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat Sevastopolis, mis väidab, et Krimmi poolsaare elanikel oli valik Venemaa ja natside vahel.
Plakat Sevastopolis, mis väidab, et Krimmi poolsaare elanikel oli valik Venemaa ja natside vahel. Foto: SCANPIX

Lääneriikide valitsused Krimmi annekteerimist Venemaa poolt ei tunnista, ent tunnustatud USA kaardivalmistaja National Geographic on kinnitanud, et nemad kujutavad Krimmi poolsaart nüüdsest Venemaa osana.
 


«Me kujutame de facto kaarte ehk teisisõnu maailma sellisena nagu see on mitte sellisena nagu inimesed seda näha tahaks,» rääkis uudistekanalile USNews National Geographic'u geograaf ja kaartide koostamise osakonna juht Juan José Valdés. Ta nentis, et mõnikord ei saa nende kaardid tõepoolest positiivse vastuvõtu osaliseks, sest on inimesi, kes tahaks näha teistsugust maailma.

Ajakirja toimetus, juriidiline meeskond ja kartograafia osakonna juhid kohtusid eile hommikul, et arutleda Krimmi poliitilise staatuse üle. Otsustati, et esialgu märgistatakse Krimmi poolsaar ajutiselt veel kui eristaatusega Ukraina osa (sarnaselt on Iisraeli ja Palestiina konflikti tõttu märgitud näiteks Gaza sektor ja Läänekallas).

Pärast Vene riigiduuma hääletust, millega Krimm ametlikult Venemaaga liidetakse, asub ka National Geographic seda Venemaa osana märgistama.

Teised juhtivad USA kaardivalmistajad on kinnitanud, et kujutavad Krimmi jätkuvalt Ukraina osana, lähtudes USA välisministeeriumi seisukohtadest.

Nii USA välisminister John Kerry kui president Barack Obama on kuulutanud Krimmis toimunud niinimetatud referendumi ebaseaduslikuks ja õigustühiseks, sest see oli vastuolus Ukraina põhiseadusega. Samuti rõhutavad nad, et Venemaa rikub piirkonda okupeerides rahvusvahelist õigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles