Clinton: Putin võib kasutada sama ettekäänet ka Balti riikide ründamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Ühendriikide endise välisministri Hillary Clintoni sõnul võib Venemaa venekeelse elanikkonda kaitsmise vajadusele viidates põhjendada sissetungi ka Balti riikidesse.

«Põhjendust, mida Putin kasutab [Krimmis] – nad on etnilised venelased ja vene keele kõnelejad ning nad on alati olnud Venemaa osa –, võib laiendada mitte üksnes Ukraina teistele piirkondadele, vaid ka Eesti, Leedu, Läti ja Transnistria piirkondadele,» ütles Clinton Vene presidendi Vladimir Putini kõnele viidates. «On palju piirkondi, kus elavad etnilised venelased ja vene keele kõnelejad,» lisas Clinton.

Putin rõhutas eilses kõnes, et Venemaa ei soovi Ukraina lõhenemist. «Ärge uskuge neid, kes teid Venemaaga hirmutavad ja karjuvad, et Krimmile järgnevad ka teised piirkonnad. Me ei soovi Ukraina lõhenemist, meil pole seda vaja,» ütles ta.

Siiski hoiatas Putin: «Ukrainas elavad ja jäävad elama miljonid vene inimesed, venekeelsed kodanikud. Venemaa jääb alati nende huve kaitsma.» Riigipea sõnul kasutab Venemaa vene kodanike kaitsmiseks nii poliitilisi, diplomaatilisi kui ka õiguslikke meetmeid.

Clinton süüdistas Putinit katses Euroopa piire ümber joonistada. «See on Putini katse Teise maailmasõja-järgseid Euroopa piire ümber joonistada,» lisas Clinton. «Ma loodan, et see pole uus külm sõda, selgelt ei taha seda keegi. Esmalt sõltub see Putinist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles