Politoloog Venemaa sanktsioonidest: liiga vähe ja liiga hilja

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Kasekamp.
Andres Kasekamp. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Politoloog Andres Kasekamp ütles Ukraina kriisi tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioonidest rääkides, et neid on liiga vähe ja need tulid hilja.

«USA ja Euroopa Liit pole suutnud midagi ennetada. Sanktsioonid on kõik tagantjärgi karistavad. Ideaalses maailmas oleks käidud välja meetmed, mis oleks võinud ennetada ja pannud Putinit katkestama plaani Krimmis. Ta on kindlasti arvestanud taoliste sanktsioonidega,» sõnas Kasekamp.

Tema hinnangul ei heiduta need sanktsioonid Venemaad. «Küsimus on, kas need sanktsioonid on ka piisavad, et ennetada mingisugust Venemaa agressiooni Ida-Ukraina alade suhtes. Tundub, et Krimmi suhtes on mäng läbi.»

«Putin tegutses plaanipäraselt, tõhusalt ja kiirelt. Ta teadis, et lääneriigid võtavad aega konsulteerimiseks. Lääneriigid järgisid ka teist loogikat, kui Putin. Nad ütlesid välja, mida kavatsevad teha ja jätsid Venemaale aega neile reageerida ja tagasipöörduda või dialoogi alustada. Kohestel sanktsioonidel oleks ehk mõju olnud.»

Kasekamp pakkus ELi poolse sanktsioonina välja Venemaa liikmelisuse peatamise Euroopa Nõukogus. «Euroopa Nõukogu on Euroopa väärtuste, inimõiguste ja demokraatia kaitseks rajatud. See mõjuks, kui oletada, et Venemaa jaoks on tähtis tema prestiiž ja staatus maailma silmis. See oleks samm, mis mõjuks, aga ma ei usu, et see tuleb.»

Politoloog lisas veel, et Venemaad võib heidutada ka see, kui USA avaldaks suuremat toetust Ida-Euroopa riikidele ning tõi näite Ühendriikide hävitajate arvu suurendamise Balti riikides.

Ukraina kriisi tulevikust rääkides ütles Kasekamp, et Krimm on maha kantud. «Võib paralleele tuua Gruusia sõjaga, kus kõik olid väga ärritunud. Venemaa ja Gruusia suunati läbirääkimistele Genfis, millest ei tulnud midagi. Vaikselt vajus see ära ning praegu ei räägita sellest. Kui Ukraina olukord ei muutu vägivaldseks, lepivad lääneriigid sellega kiiresti ja liiguvad edasi.»

Euroopa Liit otsustas üleeile kehtestada sanktsioonid 21 Vene ja Krimmi venemeelse ametiisiku suhtes. USA ja Kanada kehtestasid sanktsioonid vastavalt 11 ja 10 ametiisikule. Jaapan teatas samuti eile Venemaale sanktsioonide kehtestamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles