Paet: Ärge muretsege, me pole üksi

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet.
Eesti välisminister Urmas Paet. Foto: Liis Treimann

Välisminister Urmas Paeti sõnul kinnitas eilne Venemaa presidendi Vladimir Putini kõne, et Venemaa tegevus peaks muretsema panema mitte ainult Eestit, vaid kõiki Euroopa riike.

«Eesti ei ole mures üksi,» rõhutas Paet. «Viimastel aastatel on Vene kogukond kasvanud väga kiiresti paljudes Euroopa riikides. See jutt, nagu Venemaal oleks justkui õigus oma kaasmaalasi kaitsta ja sekkuda teiste riikide asjadesse, puudutab kõiki neid riike.»

Kuna julgeolekukeskkond on muutunud kogu Euroopas, ei puuduta Ukrainas toimuv vaid Balti riike. Kogu maailmas on tema sõnul olukorda hoopis teisiti vaatama hakatud.

Putin ei öelnud välisministri arvates midagi uut. «Eestlased on piisavalt targad olnud ja märganud neid tendentse ka varem.» Viidates Venemaast kaugemal asuvatele riikidele, ütleb Paet: «Ukraina sündmuste valguses oli see kõne kindlasti silmaavaja paljudele neile, kes varem nendele asjadele nii põhjalikult polnud mõelnud või neid märganud.»

Paet võtab olukorra kokku kolme mõttega:

1. Midagi uut Putin ei öelnud ja Eestil ei ole mõtet endale stressi juurde tekitada, sest julgeoleku olukorra muutus puudutab kogu Euroopat.

2. Eesti ei ole kindlasti üksi, viidates näiteks NATOle ja Euroopa Liidule.

3. Ta loodab, et «peaaegu kõik alaliselt Eestis elavad inimesed tahavad siin elada ja ei soovi, et nende kodu asuks muu riigi territooriumil.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles