NATO juht nimetas Venemaa agressiooni Ukrainas äratuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

Venemaa agressioon Ukrainas on pärast külma sõja lõppu suurim oht Euroopa julgeolekule, hoiatas NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kolmapäeval Washingtonis ja soovitas aastaid kaugetes sõjakolletes tegutsenud alliansil koondada tähelepanu koduümbrusele.

«See on äratus,» ütles Rasmussen. «Euro-Atlandi kogukonnale. NATOle. Ja kõigile neile, kes on pühendunud terviklikule, vabale ja rahuseisus Euroopale.»

Ehkki 1990. aastatel käis sõda Balkanil ja 2008. aastal Gruusias, on «[Venemaa tegevus] kõige tõsisem oht Euroopa julgeolekule ja stabiilsusele pärast külma sõja lõppu,» ütles Rasmussen Brookingsi instituudis. Alliansi juhi sõnul pole Euroopas sellises mastaabis mitu kümnendit vägesid liigutatud, peale selle toimub kõik «otse NATO piiril».

«Ukraina sündmused tuletavad meile meelde, et Euroopa julgeolekut ei saa pidada enesestmõistetavaks... Me peame keskenduma Venemaa agressiooni pikaajalisele strateegilisele mõjule meie enda julgeolekule.»

Rasmussen mõistis hukka Venemaa «sõjalise agressiooni», mis rikkus Ukraina suveräänsust. NATO juht ütles, et Krimmi poolsaare annekteerimine ja selle põhjendamine «püssitorude ees» korraldatud referendumiga on lubamatu ja ebaseaduslik.

Rasmusseni sõnul on Krimmi anneksioon osa Venemaa laiemast strateegiast ja NATO suurim mure on, kas Moskva sekkub ka Ukraina idaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles