Neljapäeval Postimehes: tööränduri elust suur osa möödub ratastel

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maive Põlluäär käib Saaremaalt Sõrve säärest tööle Tallinna, ta on Tallinki laeva Silja Europa stjuardess.
Maive Põlluäär käib Saaremaalt Sõrve säärest tööle Tallinna, ta on Tallinki laeva Silja Europa stjuardess. Foto: Irina Mägi

Statistikaameti vastvalminud kaart annab ülevaate Eesti tööränduritest, ta see siis ummikutes vaevlev Tallinna lähivalla elanik või sõrvelane, kellel kulub tööle jõudmiseks kuni kuus tundi.

Eile pärastlõunal sõitis Maive Põlluäär parajasti Tallinnast Virtsu suunas, et puhata stjuardessitööst Tallinki laeva Silja Europa pardal. Põlluäär elab Saaremaal Sõrve säärel ja tema töökoht asub kodust 270 kilomeetri kaugusel Tallinnas. «Kui ma tööle hakkan minema, siis istun kella neljast bussi peale ja kolmveerand kümne paiku õhtul jõuan Tallinna,» rääkis naine. Bussiga teeb see niisiis ligi kuus tundi, eile sõitis Põlluäär koju autoga, siis saab hakkama ka viie tunniga. «Vahel ma lähen autoga ka, naabrinaine käib ka sama laeva peal tööl.»

Põlluäär on oma tööränduri eluga üsna rahul. «Ma olen kaks nädalat tööl ja seejärel kaks nädalat kodus,» seletas naine. Abikaasa ja kaks last on püsivamalt Saaremaal, Põlluääre sõnul on terve pere juba kuus ja pool aastat kestnud elukorraldusega harjunud. Naisel pole tulnud  hetkekski mõtet Tallinna kolida. Põlluäärel on laevas oma kajut, nõnda pole ka korterimuret.

Äsja statistikaametis valminud interaktiivne kaart näitab, kui palju on meil tegelikult inimesi, kes käivad tööl väljaspool oma koduvalda või –linna. Rahvaloenduse andmetel põhinev kaart esitab küll ainult riigisisest rännet, jättes kõrvale välismaal käijad. Tartu Ülikooli regionaalplaneerimise dotsendi Garri Raagmaa kinnitusel oli meil 2011. aasta rahvaloenduse andmetel 25 000 välismaal töötavat inimest ning 29 000 sellist inimest, kes käivad tööl riigi sees, aga väljaspool oma kodumaakonda. Koduomavalitsusest väljas töötajate hulk ulatub aga juba sadadesse tuhandetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles