Riigikogus küpseb plaan seadustada kooselu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eri parteidesse kuuluvad poliitikud valmistuvad algatama eelnõu, mis lubaks nii vastassoost kui samast soost inimestel oma kooselu ametlikult registreerida.

Kooseluseaduse eelnõu valmistab ette kõiki parlamendierakondi hõlmav töögrupp, kuhu kuuluvad reformierakondlased Rait Maruste ja Imre Sooäär, sotsiaaldemokraadid Jaak Allik ja Andres Anvelt, keskerakondlased Olga Sõtnik ja Mailis Reps ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Liisa-Ly Pakosta.

Poliitikud viitavad eelnõu vajadusest rääkides asjaolule, et suur hulk paare elab Eestis vabaabielus ja väljaspool abielu sünnib ka üle poole lastest. Sellised arengud on nende sõnul kaasa toonud vajaduse reguleerida kooselu õiguslikke tagajärgi ning kaitsta kooselusuhtes nõrgemat poolt.

Sooääre sõnul on plaanitava eelnõu põhiline eesmärk tagada nende kümnete tuhandete inimeste põhiõigused, kes elavad koos, kuid abielluda ei soovi. «Kui neist ühega midagi juhtub, tekivad pärimisprobleemid, hooldusprobleemid. Kooseluseadus püüab kõiki neid probleeme lahendada,» ütles ta.

Sooäär avaldas lootust, et eelnõu kõigis detailides õnnestub kokkuleppele jõuda juba lähiajal. Tema sõnul on töögrupi eesmärk kokku panna eelnõu, mis vastaks ühiskonna ootustele ning millel oleks kõigi erakondade toetus.

Igal juhul soovivad poliitikud anda kõigile Eestis elavatele paaridele võimaluse oma kooselu registreerida. Selleks peaksid elukaaslased sõlmima notari juures kooselulepingu, kus tuleks valida varasuhe ning saaks kokku leppida ka näiteks pärimise küsimustes. Lepingu sõlmimisega kohustuksid elukaaslased üksteist vastastikku ülal pidama ja toetama.

Ühe versiooni kohaselt võiks seadus vastuvõtmise korral kehtima hakata järgmise aasta 1. juulist.

Mitteabielulise kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi asus justiitsministeerium analüüsima juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Sama aasta augustis pakkus justiitsministeerium parlamendiparteidele kooselu reguleerimiseks välja neli valikuvarianti, mille kohta laekunud arvamuste ja ettepanekute põhjal koostati kooseluseaduse kontseptsioon. Hiljem on ministeerium korduvalt kinnitanud soovi teemaga edasi tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles