Lavrov: Lääne sanktsioonid Venemaale on ebaseaduslikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX


Euroopa Liidu (EL) ja USA Venemaale kehtestatud sanktsioonidel puudub rahvusvahelise õiguse kohaselt juriidiline alus, teatas täna Vene välisminister Sergei Lavrov.
 

«Ühepoolsetest sanktsioonidest ei ole kunagi midagi head tulnud. Need on ebaseaduslikud. Lisaks puudub neil rahvusvahelise õiguse kohaselt juriidiline alus,» sõnas Lavrov riigiduuma istungil.

«ÜRO Julgeolekunõukogu on ainus organ, mis võib otsustada sunnimeetmete rakendamise üle suveräänsetele riikide vastu, kuid Vene Föderatsiooni ja president [Viktor] Janukovõtši Ukraina valitsuse suhtes julgeolekunõukogu sellesisulist otsust vastu võtnud ei ole,» toonitas välisminister.
Lavrovi sõnul on Lääne vaatepunkt Venemaa seisukohtadele tema jaoks üllatav.

«Mind ei üllata mitte ainult meie Lääne partnerite järjekindel ja üha süvenev keskendumine ühepoolsete sunnimeetmete rakendamisele teiste riikide vastu, vaid ka selle ebaõiglase meelepaha konkreetsed avaldumisviisid,» lausus ta.

«Ma ei kavatse seda isegi kommenteerida, [sest] kõik teavad, milliseid konkreetseid meetmeid meie Lääne partnerid selles olukorras rakendavad. Ja kuna nad nimetavad oma sanktsioonide põhjuseks, või tegelikult pigem ettekäändeks Krimmi Venemaaga liitumise otsust, siis sooviksin ma ära märkida, et meid ja Krimmi süüdistatakse Ukraina põhiseaduse ja rahvusvahelise õiguse rikkumises,» ütles Lavrov

Venemaa on üks neist riikidest, kes võivad ÜRO Julgeolekunõukogus ükskõik millisele otsusele veto panna. Nii juhtus näiteks möödunud nädalal, kui küsimuseks oli Krimmi referendumi seaduslikkus. Kuna Venemaa oli vastu selel ebaseaduslikuks kuulutamisele, jäi otsus vastu võtmata. Vetoõigusega Hiina jäi küsimuses erapooletuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles