Europarlamendi juht näeb Ukraina kriisis sõja ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi president Martin Schulz
Euroopa Parlamendi president Martin Schulz Foto: SCANPIX

Ukraina kriis on toonud tagasi sõja ohu Euroopas, ütles Euroopa Parlamendi president Martin Schulz neljapäeval Brüsselis, kuhu Euroopa Liidu liidrid kogunesid arutama järgmisi samme Moskva suhtes.

Ajal, mil möödub sada aastat Esimese maailmasõja puhkemisest, kes oleks võinud kujutleda, «et sõda võib muutuda tõeliseks võimaluseks riigis, mis jagab piiri Euroopa Liiduga?», ütles Schulz.

Vastates oma kommentaaridele pressikonverentsil, ütles Schulz, et ELi liidrid tunnevad endil ajaloo koormat ning mõistavad, et «midagi on muutunud».

«Mõned inimesed arvasid, et sõda ja sõjaoht ei ole enam arutluste teema, kuid kui me vaatame sündmustele, räägime me relvakonflikti ohust,» sõnas Schulz.

Samal ajal ei ole olukord selline nagu 1914. aastal, kui Euroopa «kõndis unes» sõtta, kuna tänapäeval on riigid «pidevas dialoogis üksteisega», märkis europarlamendi president.

EL peab saatma sõnumi, näitamaks, et Venemaal tuleb maksta oma tegude eest hinda ning liidrid peavad seletama oma rahvale võimalikke kulutusi, lisas Schulz.

ELi liidrid kaaluvad tippkohtumisel täiendavate sanktsioonide kehtestamist Moskva suhtes. USA president Barack Obama teatas neljapäeval uutest meetmetest kõrgete Vene ametnike ja ärimeeste vastu.

Venemaa teatas vaid mõni minut hiljem omapoolsetest meetmetest, muu hulgas sissesõidukeelu rakendamisest mitmele Obama tähtsale abile ja prominentsele poliitikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles