Paet külastas Gori linna

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: SCANPIX.

Laupäeva, 16. augusti õhtul külastas välisminister Urmas Paet Gruusias jätkuvalt Vene vägede kontrolli all olevat Gori linna, eesmärgiga tutvuda vaherahu täitmisega.

Eesti välisministriga sõitis Gorisse kaasa ka endine USA asevälisminister ja saadik ÜRO juures Richard Holbrooke.

Urmas Paeti sõnul on Gori kannatanud Vene õhuväe rünnakute all, mille tagajärjel on hukkunud kümned ning oma kodu on pidanud maha jätma kümned tuhanded tsiviilelanikud. 50 000 elanikuga linnast on lahkunud hinnanguliselt 85 protsenti inimestest.

Vene õhuväe rünnakutes on kannatada saanud väga paljud tsiviilelamud, sotsiaalasutused ning kohalike omavalitsuste hooned. Samuti on näha selgeid märke korra tagamise puudumisest ja marodöörlusest, kaupluste aknad on lõhutud ning kauplusi rüüstatud.

Linnaga tutvunud välisminister Paet sattus linna peaväljakul kokku Vene relvajõudude kindralmajori Vjatšeslav Borissoviga, kes kinnitas, et ta pole saanud mingit korraldust alustada vägede väljaviimist.

«Olgugi, et vaherahu oli välja kuulutatud, polnud mingit märki Vene vägede lahkumisest,» sõnas Paet. Gori linna ümbruses asuvad, Vene vägede kontrolli all olevad koristamata saagiga viljapõllud olid põlema süüdatud. Gorisse suunduval teel asusid 3 Vene sõjaväepunkti.

Täna külastab välisminister Paet Gruusias sisepõgenike laagrit ning kohtub ka Gruusia patriarhi Ilia IIga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles