Keskerakonna eurovalimiste nimekiri selgub aprillis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Keskerakond kinnitab mai lõpus toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste nimekirja ja valimisprogrammi 5. aprillil toimuval valimiskonverentsil.

Kuigi partei volikogu valis 23 keskerakondlase hulgast eurovalimiste nimekirja pääsejad välja juba jaanuari keskel, on Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul võimalik, et nimekirjas toimub muudatusi.

Näiteks on kandideerimisest loobumist võimalikuks pidanud Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, kes Toobali sõnul langetab otsuse 5. aprilliks. «Ta ütles ka erakonna volikogus, et meil kandideerivad ainult need, kes kõik lähevad ka (valituks osutumisel Euroopa Parlamenti - toim.), meil peibutusparte ei ole. Eks see on tema otsuse alus,» ütles Toobal Postimehele.

Volikogu otsuse kohaselt pidid Keskerakonna 12-liikmelisse valimisnimekirja pääsema Savisaare kõrval ka riigikogu liikmed Kadri Simson, Enn Eesmaa, Jüri Ratas, Mihhail Stalnuhhin, Aadu Must, Priit Toobal, Aivar Riisalu, Mailis Reps, Ester Tuiksoo ja Yana Toom ning hiljuti parteisse astunud politoloog Kerstin-Oudekki Loone.

Lisaks neile soovisid nimekirja pääseda riigikokku kuuluv Olga Sõtnik, kes praeguseks on teatanud otsusest osaleda eurovalimistel üksikkandidaadina, Tallinna abilinnapead Taavi Aas, Kalle Klandorf ja Mihhail Kõlvart, Kesklinna vanem Mihhail Korb, sisekaitseakadeemia teadus- ja arendusprorektor Ramon Loik, õigusteadlane ja kunagine riigikogu liige Ando Leps, operaator Vladimir Bogatkin, Katleri Taekwondoklubi treener Ilona Uzlova, ettevõtlusega tegelenud Vsevolod Jürgenson ning Viimsi abivallavanem Oliver Liidemann.

Eelmistel, 2009. aastal toimunud eurovalimistel kandideerisid Keskerakonna nimekirjas Edgar Savisaar, Siiri Oviir, Vilja Savisaar-Toomast, Jüri Ratas, Vladimir Velman, Enn Eesmaa, Kadri Simson, Jaak Aab, Marika Tuus, Evelyn Sepp, Aadu Must ja Mailis Reps.

Valimistel kogus partei 103 506 häält ning sai selle tulemusega kaks kohta europarlamendis. Euroopa Parlamenti suundusid seejärel Oviir ja Savisaar-Toomast, kes aga kumbki ei kuulu praegu enam Keskerakonda.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 25. mail. Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 26. märtsil ning kestab 10. aprillini. Erakonnad võivad valimisteks välja panna nimekirja, kus on maksimaalselt 12 kandidaati. Samuti saavad valimistel osaleda ka üksikkandidaadid.

Seekordsed valimised toimuvad Eestis üle kümne aasta taas avatud nimekirjade põhimõttel. Kui eelmistel, 2009. aastal toimunud Euroopa Parlamendi valimistel osutus valituks nimekirja eesotsas olnud kandidaat, siis nüüd reastatakse kandidaadid saadud häälte arvu järgi ümber ning europarlamenti pääseb enim toetust kogunud inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles