Toobal ja Laasi esitasid prokuratuurile uue kuriteoteate

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi.
Keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi. Foto: SCANPIX

Riigikogu liikmed Priit Toobal ja Lauri Laasi edastasid riigi peaprokurörile Norman Aasale kuriteoteate seoses riigikogu serveris asuva parlamendiliikmete kirjavahetuse välja andmisega kaitsepolitseiametile enne riigikogult vastava nõusoleku saamist.

«Õiguskantsler on rõhutanud, et peab riigikogu liikme puutumatuse aspektist väga küsitavaks riigikogu serveris asuva riigikogu liikme kirjavahetuse (ulatuslikku) väljanõudmist kaitsepolitseiameti poolt enne riigikogult nõusoleku saamist puutumatuse ja kriminaalmenetlusliku immuniteedi äravõtmiseks,» seisab kuriteoteates.

«Avaldaja leiab, et lisaks õiguskantsleri viidatud ilmsele menetlusnormide rikkumisele kaitsepolitseiameti poolt, nähtuvad eeltoodust ka tunnused, mis viitavad sõnumisaladuse rikkumisele isiku poolt, kes nõutud kirjavahetuse uurimisasutusele üle andis,» kirjutavad Toobal ja Laasi.

«Konkreetsel juhul riigikogu serveris asuv kirjavahetus avalduse teinud riigikogu liikmete ja e-kirjade adressaatide vahel kuulub põhiseaduse paragrahv 26 kaitsealasse. Lisaks omab riigikogu liige põhiseaduslikku kõrgendatud kaitset.»

Õiguskantsleri dokumendist nähtus, et kõnealune kirjavahetus oli aga välja antud 2012 jaanuaris. «Seega igal juhul olid käsitletavad sõnumid endiselt (elektrooniline kirjavahetus) kaitsmisväärsed ning isik, kes konkreetsel juhul kasutas kirjavahetusele juurdepääsuks oma ametiülesannetest tulenevaid õigusi, rikkus allakirjutanu põhiõigust tema poolt edastatud  ja talle saadetud sõnumite saladusele,» kirjutavad Toobal ja Laasi riigiprokurörile.

«Esineb põhjendatud kahtlus karistusseadustiku paragrahv 156 lg 2 sätestatud kuriteo tunnustele vastava teo toimepanemise kohta. Ühtlasi leian eeltoodud asjaolusid arvesse võttes, et ka kaitsepolitseiametnik(ud) on toime pannud kuriteo karistusseadustiku tähenduses. Täpsemalt sõnumisaladuse rikkumisest osavõtu. Sisuliselt on käesoleval juhul uurimisasutuse ametnik kallutanud vastavat isikut toime panema sõnumisaladuse rikkumise,» seisab kuriteoteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles