Valitsuse vahetus tõstis Reformierakonna ja langetas IRLi toetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna ja SDE koalitsioonileppe allkirjastamine mullu.
Reformierakonna ja SDE koalitsioonileppe allkirjastamine mullu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Valitsuse vahetuse perioodil kasvas Reformierakonna ning vähenes uuest koalitsioonist välja jäänud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus, selgus rahvusringäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Populaarseima erakonna kohta hoiab endiselt opositsiooniline Keskerakond, keda jaanuaris toetas 25 ning kahel järgmisel kuul 27 protsenti vastanutest. 26-protsendilise toetusega järgneb Keskerakonnale Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), vahendas uuringu tulemusi ERR Uudised.

Reformierakonna toetus, mis jaanuaris oli 24 ja veebruaris 21 protsenti, tõusis märtsis taas 24 protsendile. Samas vähenes uuest võimuliidust välja jäänud IRLi populaarsus: kui jaanuaris toetas erakonda 22 ja veebruaris 19 protsenti, siis märtsis langes partei toetus veel kolme protsendipunkti võrra ehk 16 protsendile.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles «Aktuaalsele kaamerale», et põhilised nihked toimusid alla 35-aastaste ja Tallinnas elavate vastajate hulgas, kus Reformierakonna toetus mõnevõrra tõusis ja IRLi oma vähenes. Kuna IRL uues koalitsioonis ei jätka, nähakse seda parteid tema sõnul kaotajana, Reformierakonda aga võitjana.

Postimehe küsimusele, kas või kuidas mõjutas Reformierakonna reitingut kahe küsitlusperioodi vahel toimunud peaministrikandidaadi vahetus, vastas Voog, et küsitlusperioodide toetuse vahe oli kaks protsendipunkti, mis pole statistiliselt oluline.

Voog märkis, et kuigi Keskerakonna ja SDE puhul tundub, nagu oleks seis stabiilne, toimus viimase kuu jooksul ka nende parteide populaarsuses tõuse ja langusi. «Pigem need näitavad seda, et uuringu teises laines Keskerakonna reiting langes ja sotsidel tõusis. Kui selle pealt edasi prognoosida, siis kindlasti on sotsidel võimalus tõusta esimeseks reitingu poolest,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraadid on järgmise kuu toetusprotsentide ootuses

SDE peasekretär Indrek Saar avaldas heameelt, et erakonna toetus on stabiilne, peegeldades nii ka erakonna enda siseelu.

«Väga positiivne, et toetus on stabiilne. Ise oleme ka piisavalt stabiilsed olnud oma tegemistes,» kommenteeris Saar erakonna toetust, mis püsib teist kuud 26 protsendi peal. Ta lisas, et see toetus annab aimu ka sellest, et sotsiaaldemokraatide otsus minna koos Reformierakonnaga valitsusse on pigem positiivselt vastu võetud.

Saare sõnul saavad eriliselt huvitavad olema järgmise kuu toetusprotsendid, sest pikka aega on olnud seis selline, et koalitsioonil on olnud tunduvalt madalam toetus kui opositsioonil. Nüüd aga läheb üks populaarseimatest erakondadest valitsusse, lisas Saar.

Saar avaldas lootust, et Reformierakond saab sotsiaaldemokraatidega valitsuses olles oma toetust veelgi kindlustada. «Samas aga loodame neid reitingus alati edestada,» märkis ta.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi ütles Postimehele, et mõneprotsendilises kõikumises ei ole midagi erilist, kuid lisas, et küllap on toetusprotsentides toimunud väikesed muutused uue võimuliidu loomise mõjul.

Reformierakond loodab Keskerakonnast reitingus peagi mööduda

Tamkivi nentis, et ehkki uus võimuliit võis toetusprotsente veidi mõjutada, ei ole muutustes midagi märkimisväärset. «Selle küsitluse juures kehtib endine olukord – neli suurt parlamendierakonda küllaltki võrdsete reitingutega. Need vahed ei näita suurt midagi,» lisas ta.

Tamkivi avaldas lootust, et uus võimuliit aitab erakonna toetust veelgi kasvatada ning et peagi möödub Reformierakond pikalt liidripositsiooni enda käes hoidnud Keskerakonnast. «Ma usun küll, et möödume (Keskerakonnast toetuprotsentidelt – toim.). Eks näis, mis positsioonil oleme enne Euroopa Parlamendi valimisi, aga usun, et enne riigikogu valimisi me positsioonid vahetuvad.»

Ehkki Tamkivi ei soostunud prognoosima, millal võiks Reformierakond Keskerakonnast reitingus mööduda, ütles ta, et tulisemad liikumised algavad ilmselt pärast suvepuhkust, mil läheb lahti tõsisem valmistumine valimisteks. «Kui hakatakse tegelema kampaaniaga, siis hakkavad ka reitingud liikuma,» lisas Tamkivi.

Riisalo: IRL tahab olla ajutise valitsuse tugev oponent

IRLi peasekretäri Tiit Riisalo hinnangul on IRLi toetusprotsenti üsna tõenäoliselt mõjutanud valitsuse vahetumine. «On selge, et märtsis koondus meedia tähelepanu uue valitsuse moodustajatele,» ütles ta. «IRLi ülesanne on kehtestada ennast juhtiva opositsioonijõuna ning olla ajutise valitsuse tugev oponent.»

Ta kinnitas, et erakond hoiab oma peatähelepanu Eesti julgeolekul ning sellel, et Eestis ei hakataks viljelema vastutustundetut eelarvepoliitikat.

Simson: IRLi reiting näitab, et Reformierakonna strateegia töötab

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni sõnul näitavad Reformierakonna ja IRLi reitingud, et vähemalt esialgu on Reformierakonnale omane strateegia töötanud, kus kõik negatiivne jäetakse maha jäetud partneri kanda. «Keskerakonna stabiilne ja tugev toetus näitab seda, et suure osa Eesti inimeste jaoks pakub nende jaoks olulistele probleemidele lahendust just Keskerakonna poliitika,» ütles ta.

Simson märkis, et valitsusvangerduste kuul tehtud avaliku arvamuse uuring kajastab ka inimeste ootust uue valitsuse osaliste suhtes. «Keskerakond oleks valitsuses kindlasti pööranud tähelepanu väljarände ja regionaalarengu probleemile ning pakkunud välja maksureformi. Poolteist aastat on olnud ootus sotsiaalsema poliitika järele, vahevalitsuse tegevusetuse korral saab seda ootust täita vaid Keskerakond,» leidis ta.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli märtsis 33 protsenti. Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 26. veebruarist 19. märtsini 901 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles