Eesti alustas läbirääkimisi 44 lahingumasina ostmiseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalaväe lahingumasin CV9035NL.
Jalaväe lahingumasin CV9035NL. Foto: Madalmaade Kuningriigi kaitsevägi

Kaitseminister Urmas Reinsalu allkirjastas ja saatis valitsuskabinetile heaks kiitmiseks ettepaneku alustada ametlikke läbirääkimisi Madalmaade Kuningriigiga jalaväe lahingumasinate CV9035NL hankimiseks.

«Kaitseministeeriumi konsultatsioonid liitlastega on olnud edukad,» ütles Reinsalu. «Oleme riigikaitse arengukavas määratud kaitseväe esimese suurvõime loomiseks astunud pika sammu ja põhimõtteliselt on võimalik saada esimesed jalaväe lahingumasinad kätte juba järgmisel aastal.»

Reinsalu sõnul tuleb viivitamatult jätkata tööd järgmiste suurvõimete loomiseks ning hankida liikursuurtükid ja kolmanda põlvkonna tankitõrjesüsteemid. «Muutunud julgeolekuolukord nõuab seda,» ütles ta.

Riigikaitse arengukava 2013-2022 määrab kaitseväe peamised arengusuunad järgmise aastakümne jooksul. Üheks suurvõimeks on soomusmanöövrivõime loomine 1. Jalaväebrigaadi koosseisus.

Madalmaade Kuningriik on valmis Eestile müüma 44 Rootsis toodetud moodsat kasutatud jalaväe lahingumasinat CV9035NL. Müügipaketti kuulub ka jalaväe lahingumasinate kasutus- ja hoolduskoolitus ning toetusmasinad. Jalaväe lahingumasinad CV9035NL vastavad kaitseväe soomusmanöövervõime nõudmistele, tõstavad Scoutspataljoni kaitstust, mobiilsust ja tulejõudu ning annavad suure lahingulise eelise võrreldes seni kasutatud SISU XA soomustransportööridega.

Jalaväebrigaadi kooseisu kuuluv Scoutspataljon relvastatakse jalaväe lahingumasinatega. Seni on Scoutspataljon kasutanud rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel ning väljaõppe läbiviimiseks soomustransportööre XA-180EST ja XA-188, mis on hangitud aastatel 2005-2014 Soome Vabariigilt ja Madalmaade Kuningriigilt. Need soomukid on kavas lähema kümnendi jooksul ümber paigutada teistesse jalaväebrigaadi üksustesse, et tõsta ka teiste pataljonide mobiilsust ja kaitstust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles