Raadio: USA võib rahukõneluste nimel Iisraeli spiooni vabaks lasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultraortodoksist juudi mees möödunud märtsil Jeruusalemmas plakati ees, mis kutsus USA presidenti Barack Obamat vabastama Iisreali heaks spioneerinud Jonathan Pollardit.
Ultraortodoksist juudi mees möödunud märtsil Jeruusalemmas plakati ees, mis kutsus USA presidenti Barack Obamat vabastama Iisreali heaks spioneerinud Jonathan Pollardit. Foto: SCANPIX

USA võib Lähis-Ida rahukõneluste nimel vabastada Iiraeli huvides spioneerimise eest eluks ajaks vangi mõistetud Jonathan Pollardi, teatas täna Iisraeli raadio.

Avaõiguslik raadio ütles lääne diplomaatilistele allikatele viidates, et USA presidendi Barack Obama administratsioon ei välista Pollardi vabastamist, kui Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on nõus terroriaktides süüdi mõistatud Iisraeli araablaste vabakslaskmisega.

USA mereväe analüütik Jonathan Pollard peeti kinni 1985. aastal Washingtonis. Ta andis juudiriigile tuhandeid saladokumente Ühendriikide luuretegevusest araabiamaailmas. USA kohus mõistis Pollardi eluks ajaks vangi.

Iisrael peaks palestiinlastega rahukõneluste taasalustamise kokkuleppe alusel vabastama 29. või 30. märtsil neljanda rühma vange, kokku 26 inimest.

Juudiriik andis juulis, kui läbirääkimised tänu USA välisministri John Kerry pingutustele uuesti käima läksid, lubaduse vabastada kokku 104 pika karistusajaga palestiina vangi. 78 on juba vabaks lastud.

Palestiina omavalitsus nõuab, et järgmises rühmaks oleksid annekteeritud Ida-Jeruusalemma araablased või palestiinlased, kel on Iisraeli isikutunnistused. Netanyahu valitsus ei ole seni sellega nõusse jäänud.

Iisraeli kangekaelsus võib nurjata rahukõnelused, mille lõpptähtajaks on määratud 29. aprill.

Raadio sõnul võib Pollardi vabastamine, mida Iisraeli valitsused on aastaid püüdnud teostada, rahukõneluste jaoks kriitilisel hetkel Netanyahu meelt muuta.

Samas tunnistab raadio, et USA administratsiooni poolt pole tulnud mingit vihjet sammudest spiooni vabastamiseks. Pollard sai pärast 10 aastast USA-s vangis viibimist 1995. aastal Iisraeli kodakondsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles