The Sunday Times avaldas düstoopia Vene invasioonist Baltikumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid Krimmis.
Vene sõdurid Krimmis. Foto: SCANPIX

Tänane Briti väljaanne The Sunday Times avaldas Krimmis sündmuste valguses ajakirjanike mõttelennu najal sündinud düstoopia, kuidas Venemaa Baltikumi tungida võiks. 

9. mai 2015. Riias Võidu väljakul on õhkkond pingeline, sest kümned tuhanded venelased on kogunenud nõukogudeaegse Võidumonumendi juurde. Ligi kolmandik Läti elanikest on venelased ja 70. aasta möödumine sellest, mil Nõukogude Liit triumfeeris natsi-Saksamaa üle, on paljudele tõeline pidupäev.

Mittevenelastest elanikud tunnevad memoriaali Moskva sõrme all ja peavad seda okupatsiooni ja rõhumise sümboliks. Tähistajate ja teise poole esindajate vahel puhkevad sõnelused, kuid need ei kulmneeru suurema konfliktiga. Venemaa presidendi Vladimir Putini raevuks on Läti võimud aga ka varem teatanud, et seekordne võidupüha tähistus jääb nüüd viimaseks.

Öösel tapavad Vene eriteenistuse liikmed aga provokatsiooniks mõned Läti venelased. Päev hiljem on Lätis tekkinud äkitselt kohalike venelaste enesekaitserühmad (nagu Krimmis piiras Ukraina sõjalisi objekte nn Krimmi omakaitse), kes hakkavad end kehtestama.

Sunday Times’i ajakirjanike mõttelennu järgi on 2015. aastaks Lätis mitusada NATO sõdurit ja 15 hävituslennukit, kuid allianss ei suuda kriisisituatsioonis kokku leppida, kas olukord Lätis läheb NATO artikkel 5 alla. Erinevalt Krimmist pole välist rünnakut toimunud, vaid kohalikud relvastatud omakaitseväelased on kontrolli enda kätte haaranud.

Venemaa president Vladimir Putin aga näeb, et Euroopa ei hakka oma mugavuse hinnaga Balti riike kaitsma ning see annab Putinile vaba voli teha, mis ta soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles