Seaduselünk võib jätta müüja ilma nii sõidukist kui rahast

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Harjumaal on ainuüksi sel aastal oma sõidukist ilma jäänud vähemalt 13 autoomanikku, kuna seadus lubab autoregistrikeskusel sõiduk ümber registreerida ilma müüja kohalolekuta või ostu-müügi lepingu täitmist kontrollimata.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson ütles «Aktuaalsele kaamerale», et käesoleval aastal on Põhja prefektuuri territooriumil registreeritud 13  juhtumit, kus omaniku teadmata on tema sõiduki valdus läinud üle kolmandale isikule, vahendas ERR Uudised.

See käib lihtsalt: ostu-müügi lepingule kirjutatakse piltlikult öeldes parema käega, et mina, müüja, müün oma auto ja vasaku käega, et mina ostan. Tõsi küll, ka tehnilist passi läheb tarvis.

«Aktuaalse kaamera» küsimusele, miks ARK ei kontrolli allkirja vastavust ehk kuidas võltsingud läbi lähevad, vastas ARK-i registreerimisosakonna juhataja Sulev Vill, et allkirja õigsuse kontrollimiseks puudub neil reaalne võimalus ja lepingute sisu täitmine või täitmata jätmine on tsiviilvaidlus, mis ei oma auto registreerimise seisukohalt tähtsust.

Politsei soovitab hoolimata sellest, et seadus seda ei nõua, müüjal ja ostjal ikka koos ARK-is ära käia, sest ette on tulnud ka vastupidiseid olukordi, kus autot ei saagi müüa, kuna peal on võõrandamiskeeld ja nii jääb rahast ilma ostja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles