Norra väljaanne: Jens Stoltenbergist võib saada NATO uus peasekretär

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: SCANPIX

Norra väljaanne Aftenposten kirjutab, et Norra endisest peaministrist Jens Stoltenbergist võib saada Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) uus peasekretär.

Diplomaatiliste allikate andmetel toetavad Stoltenbergi kandidatuuri Suurbritannia peaminister David Cameron ja Prantsusmaa president François Hollande.

Juba varem teatasid oma toetusest Saksamaa kantsler Angela Merkel ja USA president Barack Obama.

Seega pooldavad Jens Stoltenbergi saamist NATO peasekretäriks neli kõige tugevamat NATO riiki.

NATO uue peasekretäri valimisprotsess on alles käimas. Norra väljaande kinnitusel ei ole põhjuseid, miks Stoltenberg ei peaks saama valitud nimetatud ametikohale.

Poliitikaasjatundjate sõnul võidakse Stoltenbergi eelistamisest teatada NATO riikide välisministrite kohtumisel Brüselis, mis leiab aset 1.  – 2. aprillil.

Alates 2009. aasta aprillist on NATO peasekretär olnud Taani endine peaminister Anders Fogh Rasmussen.

Järgmine NATO peasekretär on järjekorras 13.

Aftenposteni andmetel on NATO peasekretäri kandidaatideks ka Itaalia kunagine välisminister Franco Frattini, Poola välisminister Radoslaw Sikorski ning Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.

Norra on olnud NATO liige alates 1949. aastast. Teise maailmasõja ajal oli Norra okupeeritud natsi-Saksamaa poolt. Pärast sõda tõusis Norra jalule tänu USA Marshalli plaanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles