Teder selgitas põhiseaduskomisjonile kolme saadiku puutumatuse võtmise taotlust

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler Indrek Teder selgitas täna riigikogu põhiseaduskomisjonile oma taotlust võtta kolmelt parlamendi liikmelt saadikupuutumatus, parlamendi täiskogu arutab taotlust neljapäeval.

Põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste ütles Postimehele, et komisjon selles küsimuses mingit otsust ei langetanud ning õiguskantsleri taotluse otsustamine läheb otse suurde saali.

«Saadikupuutumatuse võtmise teema kuulamine komisjonis on varasema tava põhjal välja kujunenud.  On mõistlik, me saame esitada õiguskantslerile küsimusi, mida suures saalis teha ei saa. Selle põhjal me saime parema pildi probleemidest ja sellest, kuidas on õiguskantsler oma arvamuse kujundanud,» lausus Maruste.

Põhiseaduskomisjoni esimehe sõnul viitas õiguskantsler praeguse regulatsiooni nõrkadele kohtadele, kuid see on juba eraldi teema. Põhiseaduskomisjon on praegu riigikogu liikme immuniteedi uue regulatsiooni ettevalmistustega lõppjärgus.

«Aga praegune menetlus käibe veel praeguse vana regulatsiooni järgi,» lausus Maruste.

Ta tõdes, et kolmelt riigikogu saadikult puutumatuse võtmine ei ole mitte süüküsimuse otsustamine,  vaid protseduuriline samm, et menetlusega saaks edasi minna. «Kas keegi on süüdi või süütu, see selgub alles siis, kui lõplik kohtuotsus on langetatud. Süütuse presumptsioon kestab edasi,» lausus Maruste.

Riigikogu täiskogu arutab Keskerakonda kuuluvatelt riigikogu liikmetelt Lauri Laasilt ja Priit Toobalilt süüdistuse esitamiseks ning Urbo Vaarmannilt kohtumenetluse jätkamiseks saadikupuutumatuse võtmist neljapäeval.

Õiguskantsler Indrek Teder tegi eelmisel neljapäeval riigikogule ettepaneku võtta Laasilt, Toobalilt ja Vaarmannilt saadikupuutumatus. Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus Vaarmanni küsimuses õiguskantsleri poole 21. veebruaril ning Toobali ja Laasi asjus 26. veebruaril, kuna parlamendisaadikuid saab kriminaalvastutusele võtta ainult õiguskantsleri ettepanekul ning riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul.

Riigikogu kuulab ära õiguskantsleri ettekande ning otsustab hääletusel, kas süüdistusakti koostamisega nõustuda. Nõusoleku andmiseks peab selle poolt olema vähemalt 51 riigikogu liiget.

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid endist erakonnakaaslast Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas kahtlustatav ka Onksion.

Samuti soovib prokuratuur esitada Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises, sest kahtlustuse kohaselt võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, mida tegelikult ei tehtud. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses juriidilise isikuna kahtlustatav Keskerakond.

Keskerakonda kuuluvalt Urbo Vaarmannilt soovib prokuratuur võtta saadikupuutumatuse kohtumenetluse jätkamiseks. Mullu oktoobris Aadu Musta asemel riigikogu liikmeks saanud Vaarmanni süüdistab prokuratuur pettuse teel soodustuse saamises, samuti korduvas pistiseandmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles