Uuring: üle kolmandiku Eesti elanikest ei tee üldse sporti

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenn.
Trenn. Foto: SCANPIX

Üle kolmandiku Eesti elanikest ei tee üldse sporti, regulaarselt kehaliselt aktiivse tegevusega vähem inimesi kui Euroopa Liidus keskmiselt, selgub värskest Eurobaromeetri uuringust.

Eestis tegeleb regulaarselt mitu korda nädalas spordiga seitse protsenti elanikest, vähemalt korra nädalas treenib 32 protsenti inimestest. 24 protsenti elanikest treenib harva ja 36 protsenti mitte kunagi.

Võrreldes 2009. aastal läbiviidud samalaadse uuringuga on Eestis regulaarsete treenijate osakaal jäänud samaks, vähemalt korra nädalas sporti tegevate inimeste osakaal on viie protsendipunkti võrra kasvanud. Harva sporti tegevate eestlaste osakaal on vähenenud ühe ja mitte kunagi sportivate inimeste osakaal viie protsendipunkti võrra.

Euroopa Liidu elanikest teeb mitu korda nädalas sporti kaheksa protsenti, vähemalt korra nädalas 33 protsenti, harva 17 protsenti ja mitte kunagi 42 protsenti elanikest.

Põhja-Euroopas ollakse kehaliselt aktiivsemad kui Lõuna- ja Ida-Euroopas. Rootsis ütles 70 protsenti vastanutest, et spordib regulaarselt või vähemalt korra nädalas, vaid natuke Rootsist tagapool on Taani (68 protsenti) ja Soome (66 protsenti), kellele järgnevad Madalmaad (58 protsenti) ja Luksemburg (54 protsenti). Skaala teises otsas on Bulgaaria, kus sporti ei tee üldse 78 protsenti elanikest, ning seejärel Malta (75 protsenti), Portugal (64 protsenti), Rumeenia (60 protsenti) ja Itaalia (60 protsenti).

Uuring näitab, et eelkõige kohalikud omavalitsused võiksid inimeste kehalise aktiivsuse suurendamiseks rohkem ära teha. Kui 74 protsenti Euroopa Liidu elanikest leiab, et kohalikud spordiklubid ja muud teenuseosutajad pakuvad piisavalt sportimisvõimalusi, siis 39 protsenti arvab, et omavalitsuse tegevus ei ole piisav.

Eurobaromeetri uuringu tegi mullu 23. novembrist 2. detsembrini TNS Opinion & Social network Euroopa Komisjoni tellimusel 28 liikmesriigis. Küsitluses osales ligikaudu 28 000 eri sotsiaalsetesse ja elanikkonnarühmadesse kuuluvat inimest. Uuring on järjeks samalaadsetele uuringutele, mis tehti 2002. ja 2009. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles