Moskva instituut vallandas Putinit Mussoliniks nimetanud ajaloolase

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Zubov
Andrei Zubov Foto: Wikipedia.org

Eile vallandas Moskva Riiklik Rahvusvaheliste Suhete Instituut (MGIMO) ajaloolase Andrei Zubovi, kuna ta kritiseeris Venemaa presidendi Vladimir Putini Ukraina poliitikat.

Instituut teatas Zubovi vallandamisest oma leheküljel selgitades, et ajaloolase välispoliitilised vaated ei sobi nende instituudi omadega, kirjutab Helsingin Sanomat.

Zubovi tööandjaks oli Venemaa välisministeeriumile alluv instituut, mis on koolitanud pärast Teist maailmasõda peaaegu kõik Nõukogude Liidu ja Venemaa diplomaadid.

Zubov võrdles praegust Venemaad fašistliku Itaaliaga ja Venemaa presidenti Vladimir Putinit diktaator Benito Mussoliniga.

Venemaa väljaanne Vedomosti avaldas Zubovi kirjutise, milles ta võrdles nüüdset Krimmi referendumit natsi-Saksamaa ja Adolf Hitleri poolt 1938. aastal toime pandud Austria veretu anastamisega.

Instituudi juht Anatoli Torkunov teatas Zubovi lahti laskmisest kohe pärast tema artikli ilmumist väljaandes Vedomosti. Enamik üliõpilastest ja osa õppejõududest oli Zubovi vallandamise vastu ja nad asusid teda toetama.

Instituudi personaliosakond teatas siis, et Zubov on «teadlikult mitmel korral rikkunud instituudi reegleid».

«Andrei Zubovi seisukohavõtud Ukraina olukorra ja Venemaa välispoliitika kohta tekitasid instituudis hämmingut. Need on vastuolus Venemaa välispoliitiliste suundadega ning on läbimõtlematud sõnaväänamised riigi aadressil, kahjustades ka õppetööd,» teatas instituut.

Zubov teatas eile raadiojaama Ehho Moskvõ vahendusel, et kaebab instituudi vallandamise pärast kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles