Donetskis käivitati «kampaania» linna liitumiseks Suurbritanniaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donbassi kaevurid
Donbassi kaevurid Foto: SCANPIX

Ukraina linnas Donetskis käivitas osa elanikke «kampaania», milles nõutakse linna liitumist Suurbritanniaga, kuna selle kaevanduslinna asutas Walesist pärit tööstur.

Internetiüleskutses edastati «Donetski elanikud! Inglismaa vennad! Otsustav hetk on käes!», edastab BBC.

Esmalt teatas sellisest kummalisest läkitusest Ukraina väljaanne Novosti Donbassa.

Tegemist ei ole siiski millegi tõsiseltvõetavaga, vaid paroodiaga Krimmi referendumi aadressil ja poolsaare liitmisel Venemaaga.

Tööstuslinn Donetsk rajati 19. sajandil ning selle taga oli Suurbritanniast Walesist pärit mees nimega John Hughes. Kohalikud kutsusid tea nimega John Juz, selle tõttu sai linn esmalt nimeks Juzovka.

«Nõuame, et Juzovkas (Donetskis) referendumit, et meie linn saaks osaks Ühendkuningriigist! Olgu ülistatud John Hughes ja tema rajatud linn! Jumal kaitse kuningannat!» seisis kampaanias reklaamis.

Donbassi puhul on tegemist suuruselt Ukraina viienda linnaga. See on võimult tõugatud Ukraina presidendi, Venemaale põgenenud Viktor Janukovõtši kodulinn.

Donetskis toimusid mitmed väljaastumised, milles hukkus vähemalt üks inimene. Kiievi võimude sõnul korraldati Ida-Ukrainas, sealhlgas ka Donetskis venemeelseid meeleavaldusi Vene võimudele alluvate provokaatorite ja Vene luure poolt.

Donetskit tuntakse kui Donbassi söetööstuspiirkonna keskust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles