Algab europarlamendi valimisteks kandidaatide registreerimine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna kell 10 algab kandidaatide ülesseadmine 25. mail toimuvateks Euroopa Parlamendi valimisteks, seekordsetel valimistel on taas kasutusel avatud nimekirjad.

«Suurim muutus võrreldes 2009. aasta valimistega on avatud nimekirjade taaskasutuselevõtt, kus valija annab hääle meelepärasele kandidaadile,» sõnas valimiskomisjoni esimees Alo Heinsalu. «Kui kandidaadi erakond kogub üldkokkuvõttes samuti piisavalt hääli, et nad saavad oma esindaja Euroopasse läkitada, saab mandaadi just see kandidaat, kes kogus nimekirjas isiklikult kõige enam hääli.»

Enne kandidaatide registreerimist peavad erakonnad ja üksikkandidaadid kandma rahandusministeeriumi arvele kautsjoni 1775 eurot kandidaadi kohta, mis tagastatakse, kui erakond või üksikkandidaat kogub vähemalt 5 protsenti häältest.

Viimane päev kandidaate registreerimiseks esitada on 10. aprillil.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 25. mail. Välisesindustes saab hääletada alates 10. maist, Eestis algab e-hääletamine ja eelhääletamine jaoskondades 15. maist. Eesti valib Euroopa Parlamenti kuus liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles