Reinsalu kutsus Balti kolleege üles suurendama kaitse-eelarveid

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu, IRLi esimees.
Urmas Reinsalu, IRLi esimees. Foto: SCANPIX

Ametist lahkuv kaitseminister Urmas Reinsalu saatis täna kirja oma Läti ja Leedu kolleegidele, kutsudes neid üles tõstma kaitse-eelarveid tasemele kahele protsendile sisemajanduse kogutoodangust, et näidata tõsist suhtumist riigikaitsesse.

Läti kaitseminister Raimonds Vējonisele ja Leedu kaitseminister Juozas Olekasele saadetud kirjas ütles Eesti kaitseminister, et Balti riikide ühtsus nii NATO-s kui Euroopa Liidus on äärmiselt tähtis ning üldjuhul on Eesti, Läti ja Leedu rääkinud ühisel häälel ja tugevdanud üksteise positsioone.

«Ühine arusaam meie piirkonna julgeolekuolukorrast on taganud, et meie põhiväärtused ja ambitsioonid püsivad ühilduvatena,» kirjutas Reinsalu.

Eesti kaitseministri sõnul näitavad jätkuv Ukraina kriis ning Balti riikide piiride lähedal toimunud hiljutised jõudemonstratsioonid, et me ei tohi oma julgeolekut võtta iseenesestmõistetavana. «Ajalugu on veenvalt tõestanud, et järsud muutused geopoliitilisel maastikul nõuavad ülimat valvsust, ühtsust ja kaugelevaatavat pilku,» seisab kirjas.

Reinsalu märkis oma kirjas, et ka Eesti ametisse astuv uus valitsus on lubanud säilitada kaitsekulud tasemel kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

«Teades ja mõistes teie riigi poliitilisi valikuid ja siseriiklikke väljakutsed, kutsun teid siiski üles otsima võimalust kaitse-eelarve suurendamiseks. Vähene panustamine riigikaitsesse mõjutab otseselt meie piirkonna julgeolekut ning piirab mõju, mida saaksime avaldada heidutushoiaku-teemalistes debattides NATO-s. Kuna NATO on loodetavasti suurendamas tähelepanu kollektiivkaitsele, peame me saatma tugeva signaali, et suhtume riigikaitsesse tõsisemalt kui mitmed teised riigid,» kirjutas kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles