Merkel: Gruusiast saab NATO liige

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: AP / Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtus täna Gruusia pealinnas Thbilisis Gruusia riigipea Mihheil Saakašviliga ja kinnitas, et Gruusia liitub NATOga.


«Gruusiast saab NATO liikmesriik, kui ta seda soovib,» kinnitas Merkel ja lisas, et riik on teel NATO liikmelisuse poole. Siiski pidas ta õigeks aprillis tehtud otsust Ukrainale ja Gruusiale alliansi tegevuskava ehk MAPi mitte anda, vahendas Reuters.

Ta lisas, et Vene vägede lahkumine Gruusiast pole alanud nii kiiresti, kui loodetud. Merkeli kinnitusel jälgib kogu maailm Gruusias toimuvat tähelepanelikult ja tema sõnul näitab Vene väeüksuste väljaviimine Gruusiast Venemaa «usaldusväärsust».

Just Saksamaa vastuseisu tõttu ei toetanud NATO liikmesriigid Gruusia ja Ukraina vastuvõtmist NATOsse. Merkeli meelest ei tohi alliansi liikmeks saada riigid, mis on seotud regionaalsete konfliktidega. Samuti on olnud Berliin skeptiline Euroopa Liidu edasise laienemise osas.

Mitmete analüütikute sõnul oli Saksamaa otsus Gruusiat ja Ukrainat mitte toetada kantud ideest säilitada näilikult stabiilsed suhted Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles