Matemaatikaülesandeid lahendab rohkem õpilasi kui kunagi varem

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matemaatika proovieksam Koidula gümnaasiumis.
Matemaatika proovieksam Koidula gümnaasiumis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvusvahelisel matemaatikavõistlusel «Känguru» osaleb homme üle 18 000 õpilase. Seda on rohkem kui varasematel aastatel. Samas on nende keskkooliõpilaste arv iga aastaga vähenenud, kes üle saja punkti saavad. Proovi ka oma kätt (näited eelmisest aastast):

by Marian Männi

«Osavõtjate arv on nii suur, et ei saa olla, et kõik on suured matemaatika armastajad,» ütles matemaatikavõistluse üks korraldajatest, Tartu Ülikooli teaduskooli metoodik Raili Vilt. Homme lahendavad «Känguru» ülesandeid 18 300 Eesti õpilast. Kokku osaleb võistlusel üle kuue miljoni õpilase 63 riigist.

Mõnes koolis saadetakse võistlusele Vildi sõnul vaid parimad, mõnes koolis on võistlus kõikidele õpilastele kohustuslik.

Ülesanded sünnivad rahvusvahelises koostööd. Esindajad kohtuvad igal aastal oktoobris, et lõplikud ülesanded ritta seada. Vildi sõnul on igal riigil õigus küsimusi mugandada. «Näiteks kuna meie 3. ja 4. klassi lapsed ei ole harilikke murde õppinud, on meil õigus see küsimus välja jätta ja muu sarnane küsimus asemele panna.»

Vilt ütles, et matemaatika ei ole igav arvutamine, vaid pigem loogilise mõtlemise harjutus. «Kõige tähtsam on idee, kuidas ma kiiresti vastuseni jõuan.“

Ülesannete lahendamiseks on aega 1 tund ja 15 minutit. 1.-2. kl ja 3.-4. kl noortel tuleb lahendada 24 ülesannet ning ülejäänud vanuserühmadel 30.

Tulemused selguvad mai keskpaigas. neid saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles