Ilves: haldusreform on refrään Eesti riigi tegematajätmiste laulus

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves eilsel märtsiküüditamisele pühendatud mälestusüritusel.
President Toomas Hendrik Ilves eilsel märtsiküüditamisele pühendatud mälestusüritusel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ütles Linnade ja Valdade Päeva puhul peetud kõnes, et e-riigina võiks Eesti nutikaid lahendusi kasutada ka haldusreformi läbiviimisel, sest see on nüüdseks juba möödapääsmatuks muutunud.

Haldusreform on president Ilvese sõnul jäänud «refrääniks Eesti riigi tegematajätmiste laulus.» Ta rääkis Sokos Hotel Viru konverentsikeskuses, et täna ametisse astunud valitsuse koalitsioonileping annab lubaduse, et järgmiseks aastaks töötab valitsus välja omavalitsusreformi kava, määratledes hakatuseks ülesannete jaotuse ja rahastamise korra.

President ütles ka, et Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja ettepanek siduda tulumaksu laekumine lisaks inimeste elukohale ka töökohaga on kindlasti arutamist väärt. «Me võiksime seda teha paindlikult, arvestades tõsiasjaga, et suurematel keskustel, Tallinnal ja Tartul on siin paratamatu konkurentsieelis.»

Ilves tuletas kuulajatele meelde, et võrreldes suurriikidega on Eesti siiski «pisike ja seejuures üsna homogeenne küla.» Seetõttu on Ilvese sõnul raske mõista, miks käib meie üldharidussüsteemi administreerimine jätkuvalt kahel tasandil ning põhjustab seetõttu pingeid.

«Kui Eesti on juba e-riik ja meil on palju nutikaid lahendusi, siis ehk kasutaks neid ka selleks, et leida meie kodanikele, olgu siis Tallinnas või Abjas, mingeid teistsuguseid, kaasaegsemaid lahendusi,» ütles Ilves lõpetuseks.

Täna ja homme toimuvad Linnade ja Valdade Päevad on kohalike omavalitsuste iga-aastane koolitusüritus, mis on toimunud üheksa korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles