TÜ kammerkoori lauljad: see on rohkem kui üks laul

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kammerkoor.
Tartu Ülikooli kammerkoor. Foto: TÜ kammerkoori koduleht

TÜ kammerkoor saatis avalikkusele pöördumise, kus toonitavad, et Erkki-Sven Tüüri loodud kooriteos «Taandujad» peab jääma laulupeo repertuaari.

«Kommentaarid, anonüümsed arvajad ega ka saamatud (ka arusaamatud) lauljad ei saa ega tohi dikteerida laulupeorepertuaari. See laul peab olema selle aasta laulupeol ja selle laulu eemale jäämine oleks meie kõigi esimene taandumine,» kirjutas kammerkoori nimel koori president Indrek Mustimets.

«Suure ehmatusega lugesime, et Erkki-Sven Tüür on avaldanud soovi oma laulupeolaulu «Taandujad» laulupeokavast välja jätta. Sellise tõsise avalduseni viis heliloojat pahameeletorm ajakirjandusveergudel ja kommentaariakendes,» seisab koori avalduses. «Nii nagu sellegi lauluga,  juhtub Eestis väga sageli teistegi asjade ja nähtustega, et pinnapealsus ja pühendumata jätmine tõstab aupaistesse teisejärgulise, kergekaalulisuse ja kergemalt omandatava.»

TÜ kammerkoori lauljad nendivad, et laulupidu ja seal esitatavad laulud ei pea ega saagi olla tühi-tähi, millele igaühe hammas peale hakkab. «Laulupeolaulul peabki olema kangust ja väge rohkem kui laulukaare alt väljajäävatel lauludel. On tuhandeid ja tuhandeid koorilauljaid, kes on selle laulu mõistmise ja õppimisega hakkama saanud ja saavad seda kindlasti ka laulupeol. Nii on ka kümneid tuhandeid kuulajaid, kellele see laul korda läheb. Usume, et laulupeol see laul end alles avabki,» seisab avalduses.

«Hetkest, mil helilooja Erkki-Sven Tüüri  selle aasta laulupeoks kirjutatud laulupeolaul «Taandujad» jõudis Tartu Ülikooli kammerkoorini, on see laul leidnud kindla koha meie koori kontserdikavades. Oleme selles laulus ära tundnud nii selle laulu sügava mõtte, helikeele kui ka omamoodi lakmuspaberi meie koorimuusika püüdluste tänasele päevale.  Me ei taandu sellest laulust laulupeokavas ja kavatseme Erkki-Sven Tüüri «Taandujaid» laulda juba meie reedesel kevadkontserdil,» teatas koor. Heategevuslik kevadkontsert leiab aset 28. märtsil kell 19 Tartus Salemi kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles