Eesti aitab Afganistani parlamendile luua e-hääletussüsteemi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimehe töölaud istungitesaalis
Riigikogu esimehe töölaud istungitesaalis Foto: Toomas Huik

Välisministeerium toetab e-riigi akadeemia projekti, millega luuakse Afganistani parlamendile elektroonne infosüsteem.

Välisminister Urmas Paeti sõnul lisab modernse süsteemi kasutamine Afganistani parlamendi tegevusele usaldusväärsust, läbipaistvust ning tõhusust, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

«Need on vältimatud tingimused Afganistani riigikorralduse arenguks ning rahva usalduse pälvimiseks,» lausus välisminister Paet. «Riigi ülesehitamisel on üheks väga oluliseks sammuks institutsioonide tegevuse tugevdamine ning läbipaistvate valitsemistavade juurutamine. Eesti kogemus näitab, et infotehnoloogia oskuslik kasutamine parandab nii valitsemise tõhusust kui selle läbipaistvust,» selgitas välisminister Paet ja lisas, et Eesti jagab meeleldi oma IT-alaseid kogemusi Afganistaniga.

E-Riigi Akadeemia Sihtasutuse projekti raames arendatakse ja juurutatakse Afganistani parlamendi kahes kojas elektrooniline hääletus-, kohaloleku ja sõnavõtusüsteem. Loodav süsteem sisaldab sõnavõtu- ja hääletamispulte, süsteemi kasutajate autentimist sõrmejäljelugejate abil, ekraane ja monitore info kuvamiseks ning toetavat infosüsteemi. Kuna hetkel Afganistani parlamendis hääletussüsteem puudub, toimub hääletamine punaste ja roheliste paberilipikutega.

Kogu infosüsteem luuakse rahvusvahelise hankemenetluse kaudu, mida e-riigi akadeemias ette valmistatakse. Elektroonse infosüsteemi loomisele eelneb e-riigi akadeemia poolt läbiviidav analüüs Afganistani parlamendi vajaduste täpsustamiseks.

Afganistan kuulub Eesti arengukoostöö prioriteetsete partnerriikide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles