Obama: Venemaa mõistab ajapikku toore jõu kasutamise viljatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles kolmapäeval peetud kõnes, et vene rahvas mõistab ajapikku toore jõu kasutamise viljatust ning NATO liikmesriikide kohustus «seista üksteise eest» on kõigutamatu.

«Seni, kuni jääme ühtseks, mõistab vene rahvas ajapikku, et nad ei saa saavutada julgeolekut, õitsengut ja staatust, mida nad taotlevad, toore jõu abil. Seetõttu avaldame me sellele kriisile vastates Venemaale survet ja hoiame samal ajal ukse lahti diplomaatiaks,» ütles Obama Brüsselis esimeses Krimmi annekteerimisele järgnenud kõnes.

USA president ütles ligi 2000-pealisele kuulajaskonnale, kelle seas olid ka Belgia kuningas Philippe ja kuninganna Mathilde, et Venemaa tegevus on esitanud väljakutse «tõsiasjadele, mis alles mõni nädal tagasi tundusid olevat iseenesestmõistetavad – et rahvusvaheline õigus on oluline, piire ei saa ümber joonistada ning inimestel on õigus ise oma tuleviku üle otsustada».

«Olen tulnud siia, ütlemaks, et me ei saa pidada enesestmõistetavaks progressi, mis Euroopas kätte võideti ja mida on üle maailma levitatud,» ütles Ühendriikide riigipea.

Obama sõnul ei mõjuta Krimmi annekteerimine otseselt lääneriike, kuid «ükskõiksus tähendaks selle kontinendi surnuaedadesse kirjutatud õppetundide ignoreerimist».

«Me ei ole sisenemas uude külma sõtta. USA ja NATO ei otsi konflikti Venemaaga, kuid alliansi «üks kõigi eest» kohustus kaitsta üksteise suveräänsust on lubadus, millest me ei iialgi ei tagane,» sõnas ta.

Obama rõhutas, et NATO riike ei jäeta iial üksi. Liitlased valvavad Balti riikide õhuruumi ja on tugevdanud kohalolekut Poolas. «Oleme valmis tegema rohkem,» lausus ta.«Kui Venemaa jätkab praegusel kursil, tagame, et selle isolatsioon süveneb.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles