«Kui lauljad tahavad seda laulda, küll nad siis lõpuks laulavad ka»

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Erkki-Sven Tüür.
Helilooja Erkki-Sven Tüür. Foto: Margus Ansu

Maailmas Arvo Pärdi kõrval tuntuim Eesti helilooja Erkki-Sven Tüür soovib, et tema laulupeo tarbeks Peep Ilmeti sõnadele kirjutatud laul «Taandujad» suvise suurpeo repertuaarist välja võetaks, teema ajakirjanduses tõstatanud ajaloolane Margus Laidre rõhutab, et ei võta endale vabadust ega õigust sekkuda laulupeo repertuaari.

Möödunud laupäeval ilmus Postimehe lisas Arvamus ja Kultuur Margus Laidre essee, kus ta ärevate maailmasündmuste ja nende taustal Eesti üle arutledes imestas, et sellesuvise laulupeo kavas on laul pealkirjaga «Taandujad». «Enam kui 20 aastat pärast iseseisvuse taastamist me ikka veel taandume? Kuhu ja kelle eest?» küsis Laidre oma essees.  

«Ma ei süüdista kedagi, ammugi ei võta endale vabadust ega õigust korrigeerida laulupeo repertuaari, sellesse sekkuda,» ütles Laidre eile suureks paisunud teemat kommenteerides. «Aga minu kui Eesti kodaniku õigus ja vabadus on küsida, miks sellise sõnumiga laul sellisel äreval ajal, kui meil on vaja ühte hoida.»

Ajaloolane lisas, et tema tähelepanu juhtis sellele laulule mitu lauljat. «Nad nimetasid seda laulu süngeks ja depressiivseks,» rääkis Laidre. Helilooja otsuse kohta laul laulupeolt tagasi kutsuda ütles ta: «Mul ei ole võimalik seda kommenteerida, vaid rõhutada, et minu artikkel oli ajendatud üldisest olukorrast ja Eesti enesepildist, mis on liiga destruktiivne või negatiivne. Me usume Mangi horoskoopi ja Andrus Veerpalu, aga me ei usu oma riiki, ja see ei lähe minu jaoks kokku,» sõnastas Laidre oma arusaama.

«Me ei tohi oma loojatele liiga teha,» ütles laulupeo üldjuht Triin Koch. Tema sõnul kõlab see lugu väga hästi, laulupeolikult ja ka teksti mõistmine ei tohiks ülearu keeruline olla.

Tartu Ülikooli kammerkoor tegi eile pärast Tüüri avaldust heliloojat toetava avalduse. «Me ei taandu sellest laulust laulupeo kavas ja kavatseme Erkki-Sven Tüüri «Taandujaid» laulda juba oma reedesel kevadkontserdil,» kirjutas koorivanem Indrek Mustimets.

«See lugu jääb kavva! See on väga hea lugu, mis on kirjutatud suurele laulupeokoorile ning väikse kooriga ei kõlagi nii, nagu mõeldud,» kinnitas laulupeo kunstiline juht.

«Mina ei saa keelata ega käskida, ma tegin oma arvamuse üheselt selgeks: ma ei soovi, et keegi ülevalt poolt vägisi sunniks mu loomingut esitama,» ütles Tüür. «Kui lauljad tahavad seda laulda, küll nad siis lõpuks laulavad ka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles