Balletti tantsitakse võistu

Tiit Tuumalu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna balletikonkurssi reklaamib Tallinna balletikooli õpilane Ketlin Oja.
Tallinna balletikonkurssi reklaamib Tallinna balletikooli õpilane Ketlin Oja. Foto: Oksana Nakortševska

Helsingis on. Riias on. Ja nüüd on ka Tallinnas – rahvusvaheline balletikonkurss. 29.–31. märtsini võistleb Kumu auditooriumisse paigaldataval spetsiaalsel laval ligikaudu 60 tantsijat 14 riigist, kaugeimad külalised saabuvad Jaapanist ja USAst.

14 aastat tagasi üritas Fouetté balletikool esimest korda sellist konkurssi ellu kutsuda – siis osales 51 noort üheksast riigist, auhinna said ka Sergei Upkin ja Mari Savitski –, aga elujõuliseks see peamiselt majanduslikel põhjustel ei osutunud.

Nüüd minnakse uuele ringile, eestvedajaks sedapuhku MTÜ Balletikonkursi Ühing koos Tallinna balletikooliga. «Selline konkurss väärtustab balletikunsti, muudab selle ühiskonnas nähtavamaks ja tuletab meelde, et ka see on oluline osa meie kultuurist,» ütles balletikooli direktor Kaie Kõrb.

Tema koolist osaleb konkursil üheksa õpilast: neist enamikule on see esimene kord end rahvusvahelisel võistlusel proovile panna. «See on suur asi ja motiveerib noori paremaks saama,» ütles Kõrb. Kokku on tules 12 Eesti tantsijat.

Võistlus on kolmevooruline ja vanuserühmi neli: 10–14, 15–18-, 19–25- ja 26–30-aastased. Kohustuslikud on nii klassikalised kui nüüdistantsu numbrid. Auhindu jagub kõigi vanuserühmade parimatele, grand prix’ võitja saab preemiaks 1000 eurot. Žürii tööd juhib Krasnojarski riikliku ooperi- ja balletiteatri balletijuht Mark Peretokin.

Konkursi eelarve on 20 000 eurot, toetajaiks Tallinna linn ning erasponsorid Jaapanist ja Eestist. Võistlust patroneerib jaapanlanna Takako Toyoshima, kes on subsideerinud mitme riigi noori balletiartiste. Jaapaniga on seotud ka konkursi peakorraldaja Dmitri Tkatšenko: balletihuvilise japanoloogina on ta organiseerinud sinna esinema näiteks Vene balletistaare.

Tkatšenko sõnul on kavas Tallinna konkurss traditsiooniliseks muuta, küll mitte iga-aastaseks. «Ootame suurt publikuhuvi ja loodame, et jääme ellu,» ütles ta. Loodetavasti kolitakse tulevikus ka suuremale lavale, sest Kumu puhul kipub see klassikalisele balletile kitsaks jääma. Võistlus kulmineerub esmaspäevaõhtuse galakontserdiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles