Mikser saadikupuutumatuse võtmisest: enamasti on inimesed ise tahtnud end kohtus kaitsta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algas uue valitsuse esimene istung. Kaitseminister Sven Mikser
Algas uue valitsuse esimene istung. Kaitseminister Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Kaitseminister Sven Mikser osutas, et Priit Toobali ja Lauri Laasi võitlus neilt saadikupuutumatuse äravõtmise vastu on eripärane, sest tavaliselt on parlamendiliikmed sellises olukorras ka ise soovinud võimalust end kohtus kaitsta.

«Eestis on iseseisev kohtuvõim, iseseisev õigusemõistmine, igasugused vihjed poliitilise  kohtumõistmise kohta on kohatud. Kui parlament on teinud otsuse saadikutelt puutumatus ära võtta,  on see nende otsus,» ütles peaminister Taavi Rõivas täna valitsuse pressikonverentsil, soovimata täpsemalt teemat kommenteerida.

Kaitseminister Sven Mikser (SDE) lisas, et iga riigikogu liige on mandaadist sõltumatu ja vaba saadikupuutumatuse üle toimuval hääletusel osalema või mitte ning poolt või vastu hääletama.

«Varasematel juhtudel enamasti on riigikogu liikmed, kelle kohta ettepanek saadikupuutumatuse äravõtmiseks on tehtud, ka ise toetanud puutumatuse võtmist, et nad saaksid ennast kohtus kaitsta. Seekordne juhtum on selles mõttes kindlasti eripärane, et liikmed ise seda vastustasid,» ütles Mikser, pidamata samuti valitsuse liikmena paslikuks kommenteerida hääletuse tulemust ega riigikogu liikmete käitumist sellel.

Riigikogu võttis täna õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekul Keskerakonda kuuluvatelt riigikogu liikmetelt Lauri Laasilt ja Priit Toobalilt süüdistuse esitamiseks ning Urbo Vaarmannilt kohtumenetluse jätkamiseks saadikupuutumatuse.

Toobal ja Laasi on nimetanud prokuratuuri eesmärki nende vastu kohtusse minna poliitiliselt motiveerituks. «Prokuratuur on vastuses oportuniteedi taotlusele kinnitanud, et tegemist ongi poliitilise juhtumiga, sest poliitikute puhul on nende huvi suurem kriminaalasjaga kohtusse minna,» märkisid nad ja lisasid, et ei karda kohtuprotsessi. «Kui Eesti on veel õigusriik, siis jääme õigeks.»

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles