Leedu president kutsus parlamenti kaitsekulusid tõstma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto mulluselt «Lennuraja jooksu» nimeliselt rahvaspordiürituselt Šiauliai õhuväebaasis.
Foto mulluselt «Lennuraja jooksu» nimeliselt rahvaspordiürituselt Šiauliai õhuväebaasis. Foto: Leedu kaitseministeerium

Leedu president Dalia Grybauskaite kutsus täna riigi valitsust üles järgmise viie aasta jooksul rohkem kui kahekordistama kaitse-eelarvet.


Praeguse seisuga on Leedu sisuliselt NATO kõige madalamate kaitsekuludega riik. Riigikaitsesse investeerivad nad 0,8 protsenti SKTst (Lätis on vastav näitaja 0,9 protsenti ja Eestis vastavalt NATO standardile kaks).

«Me suudame kaheprotsendilise kaitsekulutuste tasemele jõuda järgmise viie aastaga,» märkis Grybauskaite oma aastakõnes parlamendi ees. Ta lisas, et Ukraina kriis näitab selgelt, kui habras on vabadus.

Leedu rahandusministeeriumi lubaduse kohaselt kavatseb nende riik 2016. aastaks kaitsekulutused tõsta ühe protsendini SKTst. Ülehomme peaksid Leedu parteid allkirjastama kaitsekokkuleppe, mis on osa nende riigi NATOga liitumise 10. aastapäeva tähistamisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles