Leedu president süüdistas rahvast vastutustundetuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė ütles tänases aastakõnes, et riigi poliitiline julgeolek on sattunud lõksu, mille rahvas on vastutustundetult valides või valimata jättes ise seadnud.


«Riigi tulevikku kujundab peamiselt poliitiline tahe,» ütles Grybauskaitė parlamendile ametiaja viimases kõnes olukorrast riigis.

Riigipea lausus kevadistele valimistele viidates, et Leedu läheneb kuuendatele vabadele presidendivalimistele, kuid valimisaktiivsus on järk-järgult vähenenud. «1993. aasta presidendivalimistel osales 79 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Viimasel ajal on neist vaid pooled tulnud valima. Ligi 450 000 noort inimest vanuses 20-40 on näidanud üles ükskõiksust riigi tuleviku suhtes ja hääletamisest loobunud,» sõnas ta.

Grybauskaitė sõnul saab sellises olukorras valimistel määravaks teiste raha, muutes poliitikud valijate asemel vastutavaks rahastajate ees.

Grybauskaitė valiti 2009. aastal presidendiks. Ta on teatanud, et taotleb mais peetavatel valimistel teist ametiaega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles