Vene väljaanne: Rootsi ja Soome liitumine NATOga oleks Venemaa jaoks «punase joone ületamine»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Kremli häälekandjaks olev leht Vzgljad kirjutas et, Venemaa president Vladimir Putin määras «punased jooned», mida läänel ei tasuks ületada ning mille ületamise korral annab Venemaa vastulöögi.

Putin kasutas «punase joone» määratlust parlamendis peetud kõnes.

Venemaa ajakirjaniku Jevgeni Krutikovi sõnul on varem piiriületuse retoorikat kuuldud vaid USA võimuesindajate suust.

«Nüüd on ka Venemaal oma jooned ja piirid, mida lääneriikidel ületada ei tasuks ning mille ületamisele Venemaa just hea pilguga ei vaata. Üks neist on näiteks NATO laienemine idasuunas,» selgitas ajakirjanik.

Vzgljad kirjutab, et NATO laienemine idasuunas on pikka aega olnud «külma sõja võitjate» fetiš ning Venemaa on nõus kandma kaotaja rolli ning hoiab suu kinni kui NATO ta riigipiirile lähemale nihkub.

«NATO jõudmine Baltimaadesse oli Venemaa jaoks viimane piir ja selle tõttu ei ole Venemaa enam nõus Brüsseli diplomaatiaga niisama lihtsalt leppima,» kirjutab väljaanne.

Vzgljadi arvates on NATO katse laieneda Gruusiasse ja Ukrainasse Venemaa vaatevinklist ohtlik.

«NATO ei ole piirdunud vaid nimetatud kahe riigiga. Selle organisatsiooni vaateväljas on ka Rootsi ja Soome. Kui need riigid saaksid NATO liikmeks oleks see Venemaa jaoks «punase joone ületamine»,» jätkus artikkel.

Vzgljadi andmetel on Rootsil ja Soomel NATOga tihe sõjaline koostöö.

«Võimalik, et kui neis riikides saavad võimule konservatiivid, siis liituvad need kaks Põhjala riiki NATOga. Ukraina, Gruusia, Rootsi ja Soome on nii-öelda puhverriigid, millel Venemaa ja Putin pidevalt silma peal hoiavad,» edastati.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles