Rohelised: orjastamise ohvrite kaitse vajab parandamist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lotman..
Aleksei Lotman.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna küsitles Eestimaa Roheliste fraktsiooni liige Aleksei Lotman justiitsministrit orjastamise karistamatuse teemal ning rõhutas, et orjastamise ohvrite kaitse vajab parandamist.

Aleksei Lotmani sõnul pole ajalooõpikutest tuttav orjus kahjuks kadunud ka tänapäeva maailmast, vahendas Roheliste fraktsiooni pressiesindaja.

«Kõige levinum on see seksiäris. Paraku ka Eestis,» tõdes Lotman ja avaldas hämmastust selle üle, kui kergelt pääsesid antud juhul kurjategijad ja kui vähe aitab riik kannatanuid. Ühtlasi avaldas Lotman tunnustust ajakirjanikele, kes on teemat objektiivselt ja ilustamata käsitlenud.

Lotman küsis justiitsministrilt, kas meie riiklik poliitika on ikka piisavalt jõuline ja seadusandlus piisavalt selge sellise karjuva inimõiguste rikkumise probleemiga tegelemiseks.

Justiitsminister kinnitas, et orjastamise kui kuriteo liigiga on tegeldud Eestis pidevalt ning hetkel vaadatakse üle selle koosseisu detaile lähtuvalt Palermo konventsioonist. Lisaküsimuses tahtis Aleksei Lotman teada ministri arvamust, kas Eestis rakendatavad ohvrite kaitse mehhanismid on piisavad.

Oma vastuses möönis minister, et ohvrite kaitse ei ole Eesti Vabariigis piisav. Samas leidis ta, et tegu on kompleksse probleemiga ja oleks hea, kui selle üle mõtiskletaks koos kõigi teiste Euroopa Liidu liikmesmaadega.

«Teoreetiliselt võib ju nõus olla Eestis võetud suunaga, et väga karm karistuspoliitika eriti midagi ei lahenda,» ütles Lotman, rõhutades samas, et kui meie seadusandlus võimaldab kurjategijail pääseda väga kergete karistustega, siis seda pakilisemalt vajavad lahendust ohvrite kaitsega seotud probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles