Tsahkna: eelarveaugud lapitakse lastega vanemate taskust

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna (IRL) sõnul lapib uus koalitsioon eelarveaugud lastega vanemate taskust, kuid Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimehe Remo Holsmeri sõnul aitab vanemapensioni edasilükkamine tagada lisaks eelarvetasakaalule ka pensionikasvu jätkusuutlikkuse.

Reformierakonna ja sotside koalitsiooni kava lükata edasi lastega vanemate pensitõus võtab Tsahkna sõnul lapsevanematelt 23 miljonit eurot täiendavat pensioniraha.

«Ametisse astunud valitsus planeerib pensione alandada ja seda varjatult. Kokku võetakse lapsi kasvatanud pensioniealistelt inimestelt ära 23 miljonit eurot täiendavat pensioniraha, mis on järgmise aasta eelarvesse juba sisse planeeritud. IRL on hoiatanud, et ametisse astunud ajutise valitsuse plaanid on ilma rahalise katteta ja nüüd me näeme, kelle arvelt puuduolev raha leitakse,» rääkis Tsahkna IRLi pressiesindaja teatel.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige Remo Holsmer (RE) ütles Postimehele, et koalitsioon ei kavatse vanemapensionit kindlasti ära kaotada, vaid lükkab viimase etapi jõustumise 2018. aastani edasi. «23 miljonit on [selle otsuse - toim] mõju eelarvele esimesel aastal, ja sealt edasi suureneb see summa igal aastal. Tagada rahanduslikult pensionikasvu jätkusuutlikkus ja eelarvetasakaal - see on põhjus, miks lükkame selle 2018. aastani edasi,» selgitas Holsmer otsuse tagamaid.

Tsahkna sõnul on aga tegu lastega vanemate petmisega. Ta selgitas, et vanemapensioni seadus on vastu võetud juba 2012. aastal ning selle järgi tõuseb, lisaks tavalisele pensioni tõusule, lapsi kasvatanud vanema pension iga lapse pealt täiendavalt ligi 60 eurot aastas. «Näiteks kaks last ülesse kasvatanud pensionär jääb aastas ilma pea 120 eurost,» ütles Tsahkna.

Tsahkna sõnul on vastutustundetu võtta ära last kasvatanud inimeste oodatud pensionitõus selle tõttu, et koalitsioon andis selgelt rohkem lubadusi, kui riigieelarve võimaldab.

«Kuna vanemapensioni seadus on riigikogus juba vastu võetud, peab ajutine valitsus hakkama seda seadust muutma. IRL seisab sellele selgelt vastu ja pöördume peaministri poole, et lapsi kasvatanud vanemate väärtustamisele selga ei keerataks,» selgitas Tsahkna.

Vanemapensioni kirjutasid IRL ja Reformierakond koalitsioonileppesse 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles