Sven Mikser on valmis asuma sotside juhiks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Peeter Langovits.

Nelja kuu pärast ja täpselt neli kuud enne riigikogu valimisi võivad sotsid üldkogul endale uue juhi valida. Oma valimisolekut juhiks kandideerida kinnitab ka riigikogu liige Sven Mikser.


Kuigi praegu peetakse Indrek Saart peafavoriidiks sotside uue juhi kohale, pole saladus, et Jüri Pihl pooldaks oma mantlipärijana just teid. Huvitaks teid selline väljakutse?

(Naerab.) Eks igaühel on omad lemmikud! Võin öelda, et mul on olemas nägemus, kuidas peaks erakonda juhtima, ja nagu vanasõna ütleb – kus viga näed laita, seal tule ja aita.

Oluline on, et erakond valib tee, mis tagab valimistel kõige parema tulemuse, ja erakonna juhi ülesanne on sõnastada põhilised probleemid ning ka oma arusaam vastustest. Kui sellega toime tuleme, on sotsiaaldemokraatidel võimalus teha valimistel väga hea tulemus.

Kuidas jõudsid sotsid praegusesse seisu, et juhi probleem nii teravalt üles kerkis?

Valimised lähenevad ja erakonna sees on täiesti põhjendatult väga palju inimesi, kes küsivad, kuidas valimistele vastu minna. Peame olema võimelised ütlema välja oma ideid isegi selgemalt ja argumenteeritumalt, kui seda teevad Andrus Ansip, Edgar Savisaar või Mart Laar.

Kindlasti on erakond, arutades oma sõnumeid ja kanaleid, mille kaudu neid edastatakse, sunnitud küsima ka ebameeldivaid küsimusi. Et kas praegusel viisil on seda kõige paremini tehtud või on viise, kuidas seda veelgi efektiivsemalt teha.

Kas Pihl ei ole seda suutnud?

Ma ei taha praegu üldse nimedest rääkida, selleni jõuab pärast oluliste küsimuste lahendamist. Ehk koostada tuleb valimisplatvorm, erakonna valimisnimekiri, mis peab olema atraktiivne, esinduslik ja kogemustega.

Millest tulenevad nn Toompea sotside ja Pihli vastuolud?

Parlamendierakonna puhul on kindlasti tavatu, et erakonna juht ei ole parlamendi või valitsuse liige. Meie staatus on võrreldes aastataguse ajaga muutunud, aasta tagasi olime valitsuses, nüüd enam ei ole. Aga see pole kõige olulisem küsimus.

Selge on see, et parlamendis, kus on kuue partei asemel neli parteid, on võimalusi koalitsiooni loomiseks vähem. Peame töötama selle nimel, et sotsidel oleks reaalne võimalus olla pärast valimisi valitsuses.

Kui te juhiks ei saa, siis kelle kandidatuuri toetaksite?

Kui mulle tehakse ettepanek kandideerida, siis ma kindlasti ei ütle «ei». Kaaluksin seda tõsiselt, hindaksin oma šansse ja väärikaid konkurente. Meil on palju inimesi, kes viiksid erakonna edukalt valimistele. Poliitikud on edevad inimesed, ja ma ei pea end nii viletsaks, et arvata, et mina nende hulka ei kuulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles