Soome loobus USA rakettide ostmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS Foto: Wikimedia

Soome tühistas ligi saja miljoni euro suuruse raketiostu Ameerika Ühendriikidest, kuna hind oli kaitsejõududele liiga kõrge.

Soome plaanis osta firmas Lockheed Martin valmistatavaid taktikalisi rakette ATACMS, kirjutab tänane Helsingin Sanomat. Maa-maa tüüpi rakettide lennukaugus on enam kui 300 kilomeetrit.

«Hange peatati eelarvelistel kaalutlustel kõrge hinna tõttu. See on väga kallis ja juba ka vanavõitu süsteem,» selgitas kaitseministeeriumi nõunik Arto Koski.

Koski kinnitas, et Soome on jätkuvalt huvitatud kaugmaa raketisüsteemist. «Pöördume selle teema juurde tagasi lähiaastatel. Loodame, et leidub kaasaegsemaid ja hinnalt odavamaid lahendusi. Meil on andmeid alternatiivsest variandist, mis vastaks samasuguse tehnoloogia vajadusele.»

Kaitseministeerium tegeles võimaliku raketiostu küsimusega USAst poolteist aastat. Soome sai 2012. aasta suvel Kongressilt loa osta maksimaalset 70 ATACMS-raketti koguhinnaga ligi sada miljonit eurot.

Soome kaitsejõud on pidanud ATACMS-rakette riigi kaitsevõimet arvestades ühe tähtsaima relvaliigina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles