Kaitseministeerium esitab tšehhidele uued nõuded

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksperdid kontrollivad võidusamba kvaliteeti.
Eksperdid kontrollivad võidusamba kvaliteeti. Foto: Liis Treimann

Kaitseministeeriumi teatel kavatsevad nad võidusamba ehitanud tšehhi firmale esitada lähema paari nädala jooksul täiendava nõude. Praegu pole selle maht veel teada.


Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juht Martin Jaško sõnas, et praeguseks on ministeerium esitanud firmale Sans Souci trahvinõude 50 000 euro suuruses summas, kuna lepingupartner ei suutnud õigel ajal ja kvaliteetselt täita võetud kohustusi. See puudutab monumendi ristiosa valgustuse rajamist möödunud aasta lõpuks.

«Kaitseministeerium on lepingupartnerit teavitanud, et kavatseb esitada täiendavad nõuded, kui selgub nende täpne rahaline maht,» lisas ta. Selleks võib tema hinnangul kuluda paar nädalat.

Muu hulgas puudutab nõue uue valguslahenduse tegemist. Tänaseks on tšehhidelt lepingust kinni peetud 3,7 miljonit krooni. «Pakkumised, mis meile tulid, on suurusjärgus 10 miljonit krooni. Seni kinnipeetud summa ei hõlma ilmselgelt seda raha, mis on vaja monumendi töökorda seadmiseks. Selle vahe nõuame kindlasti sisse,» lubas Jaško.

Kuigi võidusamba üks autoreid Rainer Sternfeld märkis eile, et tšehhidel õnnestus siinseid tellijaid ja järelevalvajaid ehituskvaliteediga petta ning üle anda sammas, mis ei vastanud kõikides punktides kokkulepitule, leidis Jaško, et ehitusjärelevalve tegi oma tööd korralikult.

«Mis puutub aga nurgaliistude kinnitustesse, siis need ongi fikseeritud terasklambritega,» täpsustas Jaško. Monumendi nurgaliistuga seotud juhtum läheb tema kinnitusel lepingujärgsete garantiitööde alla. «Vaatame, kuidas meil õnnestub tšehhidega selle töö läbiviimine. Siin tulebki läbirääkimisi pidada, kas tšehhid tulevad ise seda parandama või teeb Eesti pool selle valmis ja nõuab tšehhidelt kulude tasumise.»

Sternfeld väitis eile, et lepingutesse tšehhidega ei jõutud ajanappusel kõiki nõudmisi kirja panna ja osa küsimusi jäi suusõnalisteks lubadusteks. Jaško märkis, et lepingus on kõik tingimused fikseeritud ning sätestatud on ka poolte kohustused ja vastutus. «Lepingu sõlmides ei olnud kõik detailsed tehnilised lahendused teada ning need lahendati töö käigus. Küll aga on lepingus sõnastatud kriteeriumid, milline pidi lõpptulemus olema ning sellest tulenevalt kavandati ka tehnilised lahendused,» rääkis ta.

Algselt oli Vabadussõja võidusamba rajamise avamine plaanitud Vabadussõja alguse 90. aastapäevale 28. novembrile 2008. «Ehitamise ajal selgus, et niivõrd unikaalset objekti ei ole võimalik sellises ajagraafikus valmis saada, samuti takistas ehitust vaidlus Tallinna linnaga, kes viivitas ehitusloa väljastamisega ning seadis objektile täiendavaid lisatingimusi,» sõnas Jaško.

Kaitseministri otsusega loobuti esialgselt seatud tähtajast ning monument avati mullu 23. juuni esimestel minutitel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles