Vare: Eesti vajab riigireformi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Vabaerakonna Algatusrühma visioonikonverentsil «Kuidas muuta poliitikat?» esinenud ekspert Raivo Vare sõnul vajab Eesti riigireformi, mitte pelgalt haldusreformi.

«Meil pole tarvis traditsioonilise euroopaliku riigimudeli kopeerimist, vaid originaalset efektiivsemat oma mudelit. Eesti Koostöökoja poolt tehtav riigiröntgen näitab selget, et meil on tõsiseid probleeme. Meie riik on niigi jäme ja lodev, aga arutletakse, kuidas veel rasvakihti lisada,» märkis Vare.

Vare sõnul on Eesti riik tehtud keerulisemaks, kui see väärt on. Osalt on see tema sõnul instinktiivne tegevus, sest uute funktsioonide loomist lausa premeeritakse, põhifunktsioonid aga seeläbi kannatavad ja esile tõusevad asendustegevused.

Vabaerakonna Algatusrühma riigihalduse toimkonna juht Ülo Mattheus nentis konverentsil, et praegu on meil olukord, kus ka kohaliku tasandi poliitikat dikteerivad neli suurt riigierakonda, mida ei suuna nii palju kohalikud huvid, kui üldpoliitiline eesmärk oma võimu kindlustada.

Mattheus tõi esile ka Eesti erilise positsiooni globaliseeruvas maailmas.«Eesti on paik, millel on potentsiaali areneda - meil on palju vaba maad ja meil on loodusressurss. Ja ometi lahkuvad meie inimesed sinna, kus on kitsas ja on juba niigi palju inimesi. See ei peaks nii olema. Riigi tugisüsteem peaks olema selline, mis soodustab ettevõtlikust siin, oma sünnimaal, et ei peaks ilmtingimata minema rakendust otsima mujal,» märkis Mattheus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles