Eesti jätkab panustamist Afganistani ülesehitusse ja julgeoleku tagamisse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis. Foto: Kaitseväe peastaap

Välisminister Urmas Paet andis valitsusele ülevaate Eesti Afganistani-suunaliste välis- ja kaitsepoliitiliste, sõjaliste ning riigisiseste tegevuste elluviimisest ning teatas, et Eesti jätkab panustamist Afganistani ülesehitusse ja julgeoleku tagamisse.

«Afganistan on Eestile arengukoostöös prioriteetne partner,» lausus välisminister Urmas Paet, teatas välisministeerium.

Lähikuudel on toimumas Afganistani jaoks mitmed olulised sündmused. «Järgmise kuu lõpul arutab rahvusvaheline kogukond ühes Afganistani juhtidega Kabulis riigis toimunud arenguid ning edasisi samme, et jõuda Afganistani julgeoleku eest vastutamise üleandmiseni kohalikele võimudele. Sügisel toimuvad Afganistani parlamendivalimised, mis on samuti olulised nii riigi arengu kui ka lepituse ja integratsiooni seisukohalt,» lisas ta.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Afganistani julgeolekuolukorra stabiliseerumise, taasintegreerimise, rahvusliku leppimise ning jätkusuutlike institutsiooniliste ja majandusarengut soodustavate reformide elluviimisel määravaks Afganistani valitsuse suutlikkus ning juhtroll.

«Riigi julgeoleku eest vastutamise üleandmine kohalikele võimudele on tähtis samm Afganistani riigi ülesehitusel,» lausus välisminister. «Samuti on Afganistani areng ning julgeolekuolukorra stabiliseerimine tihedalt seotud regiooni riikidega, esmajoones Pakistaniga,» selgitas Paet koostöö olulisust piirkonna riikidega.

Eesti jätkab Paeti kinnitusel panustamist rahvusvahelistesse julgeolekujõududesse Afganistanis. Tsiviilabi osas peab Eesti välisminister Paeti sõnul oluliseks toetada Afganistani tervishoiu ja hariduse valdkonda ning aidata kaasa heade valitsemistavade juurutamisele.

«Eesti tervishoiuekspert jätkab tööd Helmandi provintsi tervishoiusektori väljaarendamisel. Suurendame oma tsiviilpanust lähetades NATO väljaõppemissiooni raames Afganistani viis politseiametnikku ning ühe kaitsenõuniku,» kinnitas välisminister. Paet lisas, et käesoleval aastal kahekordistas Eesti ka oma panust Euroopa Liidu politseimissioonis EUPOL Afganistanis saates lisaks juurde kaks politseiametnikku.

«Eesti toetab Euroopa Liidu politseimissiooni raames ka ühisprojekti Afganistani politsei väljaõppekeskuse rajamiseks Helmandi provintsi,» lisas välisminister Paet.

Afgaanide elu peab välisminister Paeti sõnul muutuma paremaks ka praktikas. «Afganistani ülesehitamise seisukohalt on rahvusvahelisel kogukonnal väga tähtis keskenduda rohkem Afganistani majanduse arendamisele ning põllumajandusele, sest ka julgeolekuolukorra stabiliseerumise aluseks saab olla vaid sotsiaalne ning majanduslik areng,» lausus välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles