Palo: kui kodus tehtaks kõike võrdselt, oleks lapsi rohkem

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo konverentsil «Miks eesti naised ei sünnita?»
Urve Palo konverentsil «Miks eesti naised ei sünnita?» Foto: Heiki Rebane/BNS

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo leiab, et kui peredes oleks rohkem võrdõiguslikkust, sünniks neisse ka rohkem lapsi.

«Ma ei ole muidu võrdõiguslikkuse eest võitleja, kuid seda arvan küll, et kui kodus tehtaks võrdselt, oleks Eestis ka lapsi rohkem,» ütles Palo konverentsil «Miks Eesti naine ei sünnita?».

Palo täiendas, et ka meeste tervis oleks parem, sest praegu on meestel liigne stress, kuna nende arvates on kogu pere heaolu nende õlgadel. «Kui naine ja mees on kodus võrdses olukorras, on seda pinget vähem,» leidis ta.

Ta tõi näite, kuidas küsis ühelt edukalt kolme lapsega naiselt, kuidas ta seda jõuab. Naine vastanud, et teeb kodus kõike mehega võrdselt. «Kui mul poleks võrdne vastutus kodus, siis mul ei oleks nii palju lapsi. Tööd ma teeksin ikka, aga lapsi oleks vähem,» vahendas Palo kuuldud vastust.

Palo tõi esile paradoksaalse võrdluse lähiriikidest, et mida kõrgem on naiste tööhõive, seda rohkem lapsi naise kohta sünnib. «Põhjamaades on naiste tööhõive kõrgem ja sünnib Eestist rohkem lapsi. Samas endistes Ida-Euroopa riikides või katoliku riikides nagu Kreeka, Hispaania sünnib lapsi vähem kui Eestis. Milles küsimus? Ka seal nendes riikides naised rohkem haritud, soovib lisaks väljakutseid väljaspool pere. Küsimus on selles, kas ühiskond ja kodu seda soosib või heidetakse sulle ette, et kui sul on väike laps, pead temaga kodus olema, või sul polegi võimalik tööle minna, sest pole lasteaedu, abilisi, ning ka kodus on kõik naiste kanda,» põhjendas Palo.

«See suhtumise muutus peaks toimuma. Mida rohkem inimesed käivad ära ja maailma näevad, seda rohkem seda arusaama tuleb,» uskus Palo.

Ta rõhutas, et ühiskonna väärtushinnangud on väga olulisel kohal. «Ainult üheksa protsenti Eesti inimestest ütles, et heaks eluks on vaja head suhet partneriga. Pole imestada, et siis lahutatakse pooled abielud. Ma ei usu, et meie inimesed teevad halvemaid valikuid, aga millegipärast on lahutuste protsent euroliidu kõrgemate seas,» tõi Palo veel esile.

«Me oleme valmis panustama haridusse, töösse. Aga millegipärast arvatakse, et hea suhe partneriga tuleb ise. Tegelikult see on ka töö, igapäevane,» märkis minister.

«Inimene on tervik. Hea, kui ka meesministritelt küsitaks, et sul on pere, kuidas sa selle tööga kokku paned – mitte ainult naisministritelt. Mina räägin hea meelega oma perest, sest see on osa minust, aga ma tahaks kuulda, et ka mehed räägivad,» lausus Palo.

«Kui me oleme oma pereeluga rohkem rahul ja oleme võrdsed partnerid, jääb võimalus ka eneseteostuseks ja siis sünnib ka lapsi rohkem,» uskus Palo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles