Rasmussen: Venemaa käitumine ei too uut külma sõda

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

Selle aasta sügisel NATO peasekretäri kohalt lahkuv Anders Fogh Rasmussen ei usu, et Venemaa käitumine Ukraina suhtes tähendab uue külma sõja algust, sest Venemaa on võrreldes Nõukogude Liiduga selleks liiga nõrk.

Anders Fogh Rasmussen andis intervjuu kolmele Balti riigi ringhäälingule paar päeva pärast USA kongressi kirja, milles väljendatakse muret Venemaa kavatsuse üle võtta kontrolli alla Ida- ja Lõuna-Ukraina, tungida Transnistriasse ning tegutseda ka Balti riikides, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal ETV saadet «Välisilm».

Rasmusseni sõnade kohaselt ei peaks olema mingeid kahtlusi NATO pühendumuses kaitsta vajadusel kõiki liitlasi, sealhulgas kolme Balti riiki, samuti vaatab allianss tema sõnul üle kaitseplaanid Balti riikide julgeoleku tagamiseks, kuid mitte seepärast, et praegused oleksid viletsad, vaid sellepärast, et uus reaalsus nõuab uusi plaane.

Rasmussen ei välistanud ka USA vägede paigutamist Balti riikidesse nagu on soovitanud USA ja NATO vägede juht Euroopas kindral Philip Breedlove.

«Külma sõja ajal oli toonane Nõukogude Liit Varssavi pakti liider, kommunistliku ideoloogia liider, kuid täna on Venemaa rahvusvaheliselt isoleeritud,» põhjendas Rasmussen, miks ei too praegune olukord tema hinnangul tagasi külma sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles