Saksa rahandusminister võrdles Krimmi anastamist natside agressiooniga Tšehhoslovakkias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble Foto: SCANPIX

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble võrdles eile Venemaa presidenti Vladimir Putinit ja Venemaa tegevust Krimmis natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri ja natside agressiooniga Tšehhoslovakkias.

Veteranpoliitik, 71-aastane Schäuble sõnas õpilaste ees esinedes, et Venemaa president Vladimir Putin õigustab oma agressiooni venelaste õiguste kaitsmisega, kuid sama moodi käitus Hitler, õigustades oma Kolmanda Riigi laiendamist, kirjutab The Local.

Natsi-Saksamaa liitis enne Teist maailmasõda 1938. aastal enda külge Loode-Tšehhis asuva saksakeelse elanikkonnaga Sudeedimaa. Saksamaa sai selle ala vastavalt Müncheni lepingule. Pärast Sudeedimaa saamist vallutas Hitler kogu Tšehhoslovakkia.

«Neid meetodeid kasutas juba Hitler Sudeedimaal. Kõik teavad seda sammu ajaloost. Venemaa tundub käituvat sama moodi,» lausus Saksa minister.

Saksa ministrid ja poliitikud ei kasuta tavaliselt võrdlust Hitleriga, Schäuble väljaütlemine oli erand.

Saksamaa kantsler Angela Merkel tegi hiljem avalduse, milles tõdes, et Krimmi liitmine Venemaa külge on nüüdisajaloos erakorraline juhtum ning tegemist on rahvusvaheliste seaduste rikkumisega.

Varem on Putini ja Venemaa nüüdset käitumist võrrelnud Hitleri ja natsi-Saksamaa varasema tegevusega USA endine välisminister Hillary Clinton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles