Venemaa süüdistas Leedut propagandašõu korraldamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tankistid vaatamas Krimmi saabuvaid tanke.
Vene tankistid vaatamas Krimmi saabuvaid tanke. Foto: SCANPIX

Venemaa boikoteeris eile Leedu kokku kutsutud ning krimmitatarlaste osavõtul toimunud ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlikku kohtumist, nimetades seda sobimatuks ning katseks juhtida tähelepanu eemale Ukraina tõsiselt olukorralt.


Anonüümsust palunud ÜRO diplomaatide sõnul ei võtnud suletud uste taga peetud kohtumisest osa ka Hiina ja Rwanda.

Leedu ÜRO saadiku asetäitja Rita Kazragieni sõnul peavad paljud julgeolekunõukogu liikmed ning sada peaassamblee liiget ebaseaduslikuks nii Krimmi staatuse referendumit 16. märtsil kui ka poolsaare annekteerimist.

Tema sõnul pakkus kohtumine diplomaatidele esimese võimaluse kuulata ära nende mured, kes teavad, mis Krimmis toimub edastatava informatsiooni erapoolikkuse ning inimõigusolukorra kohta, eriti mis puudutab krimmitatarlasi.

Venemaa ÜRO esindus ütles avalduses, et inimõiguste ja meediavabaduse olukorda Krimmi poolsaarel käsitleva kohtumise eesmärk oli lavastada erapoolik propagandašõu.

Kazragieni sõnul ütles krimmitatarlaste kogukonna juht Mustafa Džemilev julgeolekunõukogule, et kogukond valmistab ette rahvahääletust senisest suurema autonoomia küsimuses. Tema kõrval osales kohtumisel ka Krimmi pealinnas Simferopolis asuvate vabaühenduste Informatsiooni Pressikeskuse Büroo ja Ajakirjandusliku Uurimise Keskus juht Valentõna Samar.

Vene esindus väitis, et Krimmi kuulumise tõttu Venemaale jääb poolsaare inimõiguste ja meediavabaduse olukord julgeolekunõukogu tegevusulatusest välja ning sellega tegelemine kahjustab ÜRO tähtsaima otsustusorgani mainet ja staatust.

Kazragien ütles, et julgeolekunõukogu liikmetel on õigus mitteametlikke kohtumisi korraldada ning Krimmi küsimuse tõstatamist jätkatakse, kuni leidub liikmesriike, kes ei nõustu Krimmi annekteerimise kui sündinud faktiga"'.

Leedu on aastatel 2014-2015 julgeolekunõukogu mittealaline liige.

Krimmitatarlaste kongress kiitis laupäeval heaks otsuse enesemääramisõiguse realiseerimisest oma ajaloolisel territooriumil Krimmis. Krimmitatarlased boikottisid suures osas 16. märtsi referendumit, millel poolsaare võimude andmeil toetati selle annekteerimist Moskva poolt.

Krimmi elanikkonnast 12 protsenti moodustavad tatarlased, kes Stalini ajal tervikuna Kesk-Aasiasse küüditati ja on hakanud alles alates 1980.-te aastate lõpust kodumaale naasma, on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad ning Venemaa sammude tõttu murelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles