BBC: NATO kaalub täna Balti riikidesse püsibaaside rajamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt laupäeval Riias peetud Läti 10. NATOga liitumise aastapäeva tseremoonialt.
Pilt laupäeval Riias peetud Läti 10. NATOga liitumise aastapäeva tseremoonialt. Foto: SCANPIX

NATO välisministrid, kes kogunevad täna Brüsselisse alliansi peakorterisse nõu pidama esimest korda pärast seda, kui Kreml annekteeris Krimmi, võtavad jutuks nii selle, kuidas aidata partnerriik Ukrainat, kui selle, mida teha Venemaaga piirnevate liikmesriikide julgustamiseks.


Arvatavasti otsustavad NATO ministrid täna ära, et igasugune koostöö Moskvaga peatatakse. Samuti kaalutakse BBC andmeil võimalust rajada Balti riikidesse püsivad liitlaste baasid.

«Liitlaste julgustamine on NATO jaoks kõige tähtsam,» märkis eile Douglas Lute, USA suursaadik NATO juures.

Nagu väidab AFP, lubas NATO 1990ndail Moskvale, et ei raja püsibaase oma Venemaaga piirnevate uusliikmete territooriumitele. Pärast Ukraina kriisi pole allianss aga selles osas seisukoha muutmist välistanud. «Me ei saa Venemaaga vanal moel asju ajada,» nentis Lute.

Samuti kõnelevad alliansi välisministrid oma Ukraina kolleegi Andri Dešõtsjaga sellest, kuidas saab NATO aidata rünnaku alla sattunud partnerit. Tõenäoliselt pakutakse abi armeereformi tegemiseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles