USA senati raport süüdistab CIAd valitsuse eksitamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist pärit kinnipeetava vedamine Guantanamo vanglas.
Afganistanist pärit kinnipeetava vedamine Guantanamo vanglas. Foto: SCANPIX

USA Luure Keskagentuur (CIA) andis valitsusele korduvalt eksitavat infot oma ülekuulamisvõtete tõsiduse ja efektiivsuse kohta, kirjutab Washington Post.


Senati raporti kohaselt kasutas CIA oma salavanglates võtteid, millest võime polnud varem teavitatud: näiteks ülekuulatavate jääkülma vette pistmist ja nende peade vastu seina tagumist.

Selle salastatud raportiga kursis olevate inimeste sõnul andsid sellised võtted aga üsna vähe kasulikku luureinfot. Samuti ütlevat dokument, et CIA liialdas oma info esitlemisel, et jätta mulje, justkui oleks programm efektiivsem kui see tegelikult oli.

Washington Posti kohaselt jätkasid CIA töötajad karmide ülekuulamistega ka siis, kui nad olid juba veendunud, et vangil pole rohkem kasulikku infot. Ühe anonüümse allika sõnul saadi Al Qaedaga seotud Abu Zubaidalt pea kogu väärtuslik teave kätte juba enne, kui teda 83 korda «uputati».

Raport on 2009. aastal alguse saanud USA senati luurekomisjoni uurimise tulemus. Ülehomme arutab komisjon, kas saata ülevaade oma uurimisest president Barack Obamale, et see lõpuks avalikustataks.

CIA pressiesindaja ütles Washington Postile, et kuna ta raporti lõppversiooni veel näinud pole, ei saa ta seda ka kommenteerida. Samas väitsid mitmed agentuuri praegused ja endised töötajad, et 6300-leheküljelises dokumendis on faktivigu ja ekslikke järeldusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles